Situatie
Parolele simple nu pot provoca decat probleme pentru angajatii, reteaua și datele dvs. Daca sunt usor de ghicit, datele de conectare la retea, e-mailul, aplicatiile folosite, precum și parolele personale pentru retelele sociale, e-mailul personal, site-urile si aplicatiile bancare si site-urile de comert electronic pot fi compromise.
Criminalii cibernetici stiu ca majoritatea oamenilor creeaza parole care sunt usor de reținut si ca vor reutiliza adesea aceeasi parola pentru mai multe conturi. Din acest motiv, tot ce este nevoie este sa obtina acces la un singur cont pentru a accesa cu usurinta restul conturilor. Iata cateva sfaturi practice pentru a crea o parola sigura.
Solutie
Pasi de urmat
- Nu utilizati numere, litere sau combinatii de taste succesive (ex. 12345678, abcdefgh, qwerty)
- Nu includeti anul nasterii sau luna/ziua nasterii in parola sau alte insiruiri de cifre ce va apartin (ex. CNP, numar de telefon, serii de documente ce pot fi aflate prin alte metode)
- Utilizati o combinatie de cel putin opt caractere (litere, mari si mici, numere si simboluri). O parola cat mai lunga e mai sigura.
- Combinati diferite cuvinte fara legatura unul in parola, folosind totodata cifre si caractere speciale (passphrase)
- Nu folositi nume, cuvinte comune sau preluate din dictionar
- Evitati inlocuirile obisnuite de litere cu cifre sau caractere (ex. Georgia22! – Georg1@22!) precum si inlocuirea catorva din caracterele din parola veche atunci cand va decideti sa schimbati parola (ex. Georgia22! cu Georgia23! )
- Utilizati autentificarea in doi pasi (two-factor authentication) acolo unde este posibil
- Nu folositi aceeasi parola pentru mai multe conturi, nu notati parolele pe hartie, in telefon sau in vreun fisier de pe calculator si nu oferiti parolele nici unei alte persoane.
Leave A Comment?