Cum vă puteți proteja datele personale pe rețelele de socializare

Configurare noua (How To)

Situatie

Dacă petreceți mult timp pe rețelele de socializare, este foarte probabil că distribuiți online o mulțime de date personale. Deseori, în diverse conturi din rețelele de socializare indicăm numele complet, școlile la care am mers, locurile de muncă, conexiunile de familie și prietenii, locurile în care locuim sau mergem des, hobby-urile și interesele, părerile politice și preferințele muzicale etc.

Toate aceste informații pot fi utilizate în defavoarea noastră. Escrocii vă pot utiliza datele personale pentru a vă copia profilul și a vă păcăli prietenii sau colegii cerându-le bani sau informații sensibile. De asemenea, ei pot utiliza informațiile adunate din rețelele dvs. de socializare pentru a vă ghici răspunsurile la întrebările de securitate de pe siteurile băncilor sau cele de dating, pentru a vă fura conturile online sau pentru a vă hărțui.

Din fericire, câteva remedieri rapide și simple enumerate mai jos vă vor ajuta să vă mențineți datele personale în siguranță, fără a renunța la utilizarea rețelelor de socializare.

Solutie

1. Utilizați parole puternice și unice

Protejați fiecare cont din rețelele de socializare cu o parolă care nu poate fi ghicită sau spartă. O parolă este puternică atunci când conține cel puțin 12 caractere, inclusiv litere majuscule și mici, cifre și caractere speciale. Cele mai puternice parole sunt combinațiile dintre aceste caractere. Citiți mai multe despre cum să creați parole care sunt greu de spart.

Asigurați-vă că utilizați o parolă unică pentru fiecare cont online. Citiți mai multe despre motivul pentru care nu trebuie să utilizați aceleași parole sau parole similare pentru conturi diferite. Nu vă faceți griji că va trebui să aveți multe parole complexe și unice, puteți utiliza un manager de parole pentru a le „memora” și stoca în siguranță.

2. Setați un nivel adițional de protecție

Din păcate, chiar și cea mai puternică parolă poate fi furată sau spartă. De aceea, trebuie să utilizați autentificarea cu doi factori (2FA) pentru a vă proteja conturile din rețelele de socializare. Atunci când e activată, 2FA vă cere să utilizați a doua modalitate de identificare pe lângă introducerea unei parole.

Cea mai sigură modalitate de a utiliza 2FA este să instalați o aplicație pe smarthphone-ul dvs. care va genera coduri numerice temporare. Pentru a accesa un cont din rețelele de socializare va trebui să introduceți un asemenea cod imediat după introducerea parolei. Citiți mai multe despre cum puteți utiliza autentificarea cu doi factori pentru a vă proteja conturile online.

3. Actualizați cu regularitate software-ul

Într-o lume în care infractorii cibernetici sunt din ce în ce mai pricepuți la exploatarea vulnerabilităților din diversele aplicații pe care le au oamenii pe dispozitive, este foarte important să vă mențineți software-ul actualizat. Asigurați-vă că pe dispozitivul pe care îl utilizați pentru a vă accesa rețelele de socializare este instalată cea mai recentă versiune a sistemului de operare. Indiferent dacă utilizați un computer sau un dispozitiv mobil, asigurați-vă că aveți un antivirus instalat și că acesta este configurat să se actualizeze automat.

Dacă accesați rețelele de socializare printr-un bowser web, asigurați-vă că acest browser este actualizat. Dacă utilizați aplicațiile rețelelor de socializare pe un dispozitiv mobil, actualizați-le des.

4. Acceptați în lista de prieteni doar persoane cunoscute

E destul de simplu: cu cât sunteți conectat cu mai multe persoane, cu atât mai greu e să controlați ce se întâmplă cu datele personale distribuite pe rețelele de socializare. Dacă nu aveți un motiv întemeiat să țineți deschise conturile din rețelele dvs. de socializare, vă recomandăm să reduceți cercul de persoane care vă pot vedea postările și fotografiile. Citiți mai multe despre cum puteți face asta pe Instagram și pe Twitter.

Vă recomandăm să revizuiți periodic listele cu urmăritorii dvs. din rețelele de socializare pe care le utilizați. Vă recomandăm să eliminați din listă persoanele în care nu aveți încredere sau cu care nu comunicați. Dacă un utilizator vă cere date personale, vă deranjează sau întreprinde alte acțiuni suspecte, blocați-i profilul și reclamați-l.

5. Gestionați setările de confidențialitate

Rețelele de socializare sunt create pentru a vă face postările și fotografiile accesibile pentru cât mai mulți utilizatori din întreaga lume. Din fericire, aceste servicii vă permit, de asemenea, să ajustați setările de confidențialitate pentru a putea controla ce pot vedea și ști alte persoane despre dvs. De exemplu, majoritatea rețelelor de socializare vă permit să limitați cercul de persoane care vă pot vedea profilul, să blocați anumiți utilizatori, să distribuiți fotografiile doar anumitor persoane etc. Examinați aceste setări și utilizați-le astfel încât să vă asigurați o confidențialitate maximă. Citiți mai multe despre gestionarea setărilor de confidențialitate pe Instagram și Twitter.

6. Nu păstrați date personale în rețelele de socializare

Rețelele de socializare vă oferă opțiunea de a adăuga o mulțime de detalii personale pentru a-i ajuta pe alții să vă găsească. La ce școală ați învățat? Sunteți căsătorit? Cine din familia dvs. are cont pe această rețea? Aceste detalii oferă o imagine a vieții dvs. în rețelele de socializare și reprezintă un interes deosebit pentru persoanele rău intenționate.

Limitați cantitatea de date personale postate, inclusiv datele biografice, cele despre familie, conexiuni și fotografii. Nu publicați niciodată fotografii ale actelor de identitate, biletelor la concerte sau tichetelor de îmbarcare. Gândiți în perspectivă și țineți minte că, după ce postați ceva, este aproape imposibil să revocați asta sau să știți sigur cine a accesat aceste informații.

7. Nu vă distribuiți locația

Utilizatorii rețelelor sociale deseori devin o țintă ușoară pentru persoanele rău intenționate povestind tuturor unde sunt și unde merg frecvent. Facem acest lucru utilizând funcția check-in din aplicațiile rețelelor de socializare, postând fotografii din locurile în care ne aflăm sau scriind despre o experiență minunată pe care o trăim undeva.

Dacă țineți la confidențialitatea dvs. și la securitatea personală, nu vă distribuiți locația. Deconectați distribuirea locației pe dispozitivul dvs. și ajustați setările de confidențialitate pe rețelele de socializare pentru ca locația dvs. să nu poată fi monitorizată. Nu utilizați opțiunea check-in pe rețelele de socializare și nu postați fotografii în care se vede unde vă aflați, cel puțin până nu părăsiți acel loc.

8. Nu utilizați profilul din rețelele dvs. de socializare pentru a vă conecta la alte site-uri web

Poate fi tentant să utilizați opțiunea „Conectare cu Facebook” atunci când creați un cont nou. Prin astfel de conexiune, încredințați unui site terț datele dvs. de conectare pe Facebook. Acest lucru crește probabilitatea faptului că contul dvs. ar putea fi spart. De asemenea, oferiți companiei Facebook acces la mai multe date personale. Așadar, nu vă conectați la alte siteuri web cu datele de conectare din rețelele de socializare.

9. Nu oferiți altor aplicații acces la conturile dvs.

Majoritatea utilizatorilor nici nu știu câte aplicații sau siteuri au asociat cu datele lor de conectare din rețelele de socializare. De fiecare dată când dați click pe un chestionar pe care cineva l-a distribuit pe Facebook sau apăsați pe „Dă click ca să vezi cu cine dintre vedete semeni”, oferiți unei aplicații sau unui serviciu acces la contul dvs. Aceste aplicații pot obține acces la lista dvs. cu prieteni, la fotografiile de profil, data de naștere, adresă etc.

Revizuiți cu regularitate lista de aplicații și servicii care au acces la conturile dvs. din rețelele de socializare. Eliminați tot ce e învechit, suspect sau nefolosit.

10. Aflați cum utilizați dispozitivele publice sau cele partajate

Conectarea la conturile din rețelele de socializare de pe dispozitivele publice sau partajate vă pune, întotdeauna, în pericol datele personale. Unele dintre aceste riscuri pot fi minimizate, dar nu pot fi eliminate în totalitate. Atunci când utilizați un dispozitiv public la o bibliotecă, școală sau aeroport ca să vă verificați profilul din rețelele de socializare, asigurați-vă că vă deconectați întotdeauna la sfârșit. Atunci când e posibil, încheiați sesiunea sau reporniți dispozitivul.

Străduiți-vă să nu vă conectați la conturile din rețelele de socializare de pe computerele partajate de la Internet cafe-uri. Asemenea computere pot avea instalate programe keylogger sau alte tipuri de programe spion. Dacă trebuie neapărat să accesați un cont din rețelele sociale la un Internet cafe, asigurați-vă că în contul dvs este activată autentificarea cu doi factori, iar după încheierea conectării schimbați parola cât mai repede posibil de pe un alt computer.

11. Fiți atent la linkuri

Una dintre regulile fundamentale ale securității digitale este să nu accesați niciodată linkuri primite de la persoanele necunoscute sau de la cele în care nu aveți încredere. Această regulă poate fi aplicată și la rețelele de socializare. Asemenea link-uri vă pot fi trimise prin intermediul mesajelor private sau postate în comentarii la o fotografie sau la o postare. Dacă nu știți cu siguranță unde duce un asemenea link, nu dați click pe el.

Puteți vedea încotro duce un link dacă treceți cu mouse-ul peste el. Această opțiune nu este disponibilă pe dispozitivele mobile.

12. Ștergeți conturile nefolosite

Rețelele de socializare evoluează, apar noi platforme care le înlocuiesc pe cele vechi. În goana după tendințe, este foarte important să țineți minte toate conturile create și să le ștergeți pe cele nefolosite. Conturile uitate sau în care nu intră nimeni de mult timp sunt o țintă ușoară pentru hackeri.

Un cont compromis și toate datele pot fi utilizate ulterior pentru a vă sparge alte conturi și a vă fura identitatea. Atunci când închideți conturile vechi, străduiți-vă să ștergeți toate datele dvs. care se păstrează acolo, atunci când este posibil. Unul dintre avantajele utilizării managerului de parole constă în faptul că acesta simplifică monitorizarea tuturor conturilor pe care le aveți.

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(9 din 21 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?