Cum facem corect upgrade de memorie RAM

Configurare noua (How To)

Situatie

Cand dorim sa facem un upgrade de memorie RAM trebuie sa fim atenti la mai multe aspecte pentru o compatibilitate perfecta cu celelalte componente si o functionare buna pe termen lung. In cazul in care se omit anumite aspecte tehnice, putem deteriora intreg sistemul sau putem arunca banii pe module RAM care nu se pot folosi pe sistemul nostru datorita incompatibilitatii.

Inainte de a cumpara placutele de memorie trebuie sa fim atenti la cel putin cinci aspecte.

Solutie

Pasi de urmat

Tipul de memorie RAM: DDR, DDR2, si DDR3.
Fiecare tip are o structura fizica diferita asa ca este imposibil sa le confundam sau sa instalam tipuri diferite pe acceasi placa de baza. Unele placi de baza mai vechi pot avea sloturi pentru doua tipuri de RAM, de exemplu: doua sloturi DDR2 si doua sloturi DDR3. Dar ele nu functioneaza niciodata impreuna.

 

djyjr

Voltajul: Multi pun foarte mare accent pe frecventa cand aleg RAM-ul fara sa stie ca voltajul este al doilea ca importanta. Daca alegem un voltaj diferit fata de celelalte module de memorie putem destabiliza sistemul sau acesta chiar poate sa nu porneasca deloc. Mereu alegem voltajul in functie de specificatiile placii de baza si de voltajul celorlalte module din sistem. Multe module pot functiona la voltaje diferite care se pot seta in BIOS. Dar altele, in special cele pentru laptopuri, au voltaj fix.

MEMORY_VOLTAGE

 

 

Frecventa: chiar daca putem folosi module de RAM la frecvente diferite (acestea se sincronizeaza automat) este indicat sa folosim module de RAM la frecvente identice, frecventa maxima suportata de procesor, in special in modul Daul Channel.

In functie de tipul de RAM si frecventa exista mai multe categorii de RAM catalogate ca in exemplul de mai jos:

DDR:

PC1600 = 200 MHz
PC2100 = 266 MHz
PC2700 = 333 MHz
PC3200 = 400 MHz

DDR2:

PC2-3200 = 400 MHz
PC2-4200 = 533 MHz
PC2-5300 = 667 MHz
PC2-6400 = 800 MHz
PC2-8000 = 1000 MHz
PC2-8500 = 1066 MHz
PC2-9600 = 1200 MHz

DDR3:

PC3-6400 = 800
PC3-8500 = 1066
PC3-10600 = 1333
PC3-12800 = 1600

Acestea sunt inscriptionate pe etichetele cu care vin modulele de RAM si ne pot ajuta la identificarea tipului de RAM de care avem nevoie.

 

4GB_DDR3_SO-DIMM

-font-b-PC-b-font-font-b-Memory-b-font-DDR4-font-b-Ram-b

Latenta CAS (Column Access Strobe): reprezinta durata de timp dintre momentul când controllerul memoriei cere unui modul RAM datele aflate pe o anumita coloana a unui rand, si momentul cand datele acestea sunt disponibile pe pinii de iesire ai modulului respectiv. Cu cat latenta CAS este mai mica, cu atât datele sunt disponibile mai rapid. Aici, in comparatie cu frecventa sau alte specificatii, avem nevoie de valori cat mai mici pentru performante mai mari. Daca folosim module cu latente diferite, RAM-ul o sa functioneze cu latenta cea mai slaba. Nu este recomandat Dual Channel in acest caz.

 

dimms3

Capacitatea: este cel mai putin important aspect din punct de vedere al stabilitatii sistemului dar pentru a face economie de bani pe termen lung si a avea un sistem cat mai performant e bine sa alegem o capacitatea cat mai mare. Trebuie sa fim foarte atentie la ce capacitate maxima suporta placa de baza si ce capacitate maxima este suportata pe un singur slot. Daca dorim ca memoriiile sa functioneze in Dual Chanel toate specificatiile de mai sus, inclusiv capacitatea, trebuie sa fie identice.

 

2GB_SODIMM

Tip solutie

Permanent

Impact colateral

Cele 5 specificatii sunt catalogate in ordinea importantei astfel:

- primele doua trebuie sa fie 100% compatibile cu placa de baza si celelalte module deja prezente in sistem.
- ultimele trei pot diferi dar este recomandat sa fie si ele identice cu celelalte componente ale sistemului mai ales intr-o configuratie Dual Channel.

Voteaza

(32 din 74 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?