Situatie
In ziua de azi, atunci cand ai un site, devine din ce in ce mai important sa fie cat mai securizat posibil, avand in vedere numarul in crestere de atacuri care au loc in mod automat permanent.
Uite mai jos cum poti face unul din primii pasi catre securizarea site-ului tau – mutarea pe https
Backup
Inainte de a face orice, este important sa faci un backup la tot. Asta inseamna orice fel de fisiere, cod, baza de date etc.
Solutie
Google a decis sa acorde punctaj mai mare in ranking site-urilor care functioneaza pe protocolul https, probabil in incercarea de a promova securizarea mediului online. Si nu este singurul care promoveaza acest lucru.
Diferenta intre http si https este ca transmiterea datelor prin protocolul https se face folosind criptarea de tip SSL. Asta inseamna ca daca pachetele trimise spre sau de la server sunt interceptate pe drum, acestea nu pot fi decriptate, oferind o securizare importanta transmiterii datelor.
Primul pas este cumpararea si instalarea unui certificat de tip SSL pe domeniul site-ului tau.
Urmatorul pas este schimbarea tuturor link-urilor din site din http in https, inclusiv pe cele externe.
Daca folosesti un framework asemanator cu CodeIgniter si o constanta de tipul base_url pe care ai utilizat-o in intreg site-ul tau, o poti schimba direct pe aceea.
Daca folosesti WordPress, schimbarea poate fi facuta din sectiunea de administrare a site-ului, in zona General, unde trebuie schimbate link-urile in https.
In WordPress poti adauga o linie de cod in fisierul wp-config.php pentru a te asigura ca toate intrarile sunt pe https:
define(
'FORCE_SSL_ADMIN'
, true);
Cel mai important este verificarea tuturor link-urilor sa trimita catre https.
Ultimul pas este crearea unui redirect in fisierul .htaccess din root-ul site-ului tau, astfel incat orice request primeste pe http sa fie retrimis pe https.
Daca ai facut totul corect ar trebui ca atunci cand intri pe site-ul tau, in browser langa link sa vezi o iconita de tipul acesta:
, iar atunci cand dai click pe ea sa se deschida ceva asemanator.
In cazul in care ceva nu a mers bine, vei vedea aceasta iconita:
Leave A Comment?