Cum putem dezactiva si activa System Integrity Protection (SIP) pe MacOSX – Rootless Mode

Configurare noua (How To)

Situatie

Odata cu lansarea OS X El Capitan, Apple a introdus o noutate si in ceea ce priveste securitatea si protectia sistemelor de operare OS X, in fata aplicatiilor malware sau a altor tipuri de virusi care tintesc modificarea fisierelor de sistem.

System Integrity Protection (SIP), cunoscut si sub numele de Rootless Mode, reduce vulnerabilitatile si posibilitatea ca un malware sa patrunda si sa modifice fisiere sensibile ale macOS. Practic, aceasta noua caracteristica nu permite niciunui rang de utilizator, fie el si Administrator, sa modifice fisierele de sistem.
Este recomandat ca orice utilizator de MacOSX sa pastreze modul rootless (SIP) activat. Exista insa cateva aplicatii care doresc sa modifice fisiere ale sistemului, fara sa aduca instabilitate acestuia. Pentru a le putea rula, utilizatorul va fi nevoit sa dezactiveze SIP, chiar daca nu recomandam sa se faca acest lucru. Dezactivarea SIP-ului o cer in special aplicatiile care ne ajuta sa aducem modificari de interfata (UI) si de aplicatiile de tweaking.

Solutie

Pasi de urmat

Restartam (reboot) OS X si tinem apasate tastele “Command + R“. Acest lucru ne ajuta sa intram in  Mac Recovery Mode.

recovery-mode

Odata intrat in Recovery Mode, mergem in bara la “Utilities” si deschidem aplicatia “Terminal

terminal

In Terminal, scriem si executam linia de comanda: csrutil disable

 

Dupa ce in Terminal apare mesajul: “Successfully disabled System Integrity Protection“, mergem la logo Apple si restartam MacOS X.

System Integrity Protection este disponibil numai pe sistemele de operare OS X El Capitan si mai noi de acesta. MacOS Sierra va veni cu aceasta caracteristica inclusa.

Foldere si fisiere restrictionate de SIP:

– /System
– /usr
– /bin
– /sbin
– Aplicatii pre-instalate ale OS X.

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(18 din 51 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?