Situatie
Atunci când calculatorul se mișcă greu, unul dintre primele lucruri la care oamenii se gândesc este un upgrade. Aceasta, însă, este o soluție prea scumpă pentru majoritatea oamenilor. De cele mai multe ori, problema hardware-ului nu este legată de putere, ci de supraîncărcare. Astfel, dacă vreți ca PC-ul să ruleze la fel de rapid ca înainte, există câteva soluții foarte bune la care puteți apela.
Desigur, în anumite situații, va fi nevoie de un upgrade al anumitor componente, însă chiar și așa veți consuma mult mai puțini bani decât dacă ați renunța complet la vechiul PC. Iar în cazul în care calculatorul se mișcă greu și niciuna dintre metodele folosite nu v-au ajutat, puteți recurge la aspirator pentru a crește viteza cu care funcționează acesta.
Solutie
Calculatorul se mișcă greu – dezinstalează programe inutile
Pe parcursul mai multor ani, veți ajunge să instalați un număr mare de programe, unele mai puțin folositoare decât altele. Multe dintre acestea vor fi folosite o singură dată, după care probabil veți uita de ele, în cazul în care nu le eliminați imediat. Astfel, dacă veți ajunge în situația neplăcută în care calculatorul se mișcă greu, aceasta se va datora probabil și unor astfel de programe care rulează pe fundal.
Pentru a le elimina pe acestea, va fi nevoie să accesați ”Control Panel” și apoi ”Programs”. Aici va fi nevoie să vă uitați cu grijă peste lista afișată pentru a nu elimina ceva de care veți avea nevoie. În această situație, puteți chiar apela la un program care vă va furniza o listă cu programe pe care nu le utilizați.
Șterge fișierele temporare
Fișierele temporare se adună constant, ca urmare a activităților pe care le efectuați la calculator și vă pot încetini desktop-ul. Pentru a scăpa de ele, va trebui să intrați în folder-ul ”Windows” pe partiția pe care este instalat sistemul de operare, iar apoi, în ”Temp”. Acolo, puteți ordona documentele în funcție de data la care au fost modificate, iar apoi le puteți șterge pe toate cele care nu au fost utilizate în ziua respectivă.
Calculatorul se mișcă greu – apelează la un SSD
Aceasta nu este cea mai ieftină dintre soluțiile propuse de noi, însă un SSD s-ar putea dovedi de mare ajutor în cazul în care calculatorul se mișcă greu. Puteți alege dintr-o gamă variată de componente de acest fel de AICI. SSD-urile beneficiază de o rată de transfer mult mai mare, ceea ce va face ca sistemul de operare și toate celelalte programe să se încarce mult mai repede.
Instalează încă un hard-drive
Oricât de multe fișiere ați șterge din folder-ul Temp, la un moment dat, hard-disk-ul nu va mai avea spațiu pentru conținutul preferat. În aceste condiții, un al doilea hard ar deveni foarte util.
Ai nevoie de mai mult RAM
RAM-ul este folosit de către calculator atunci când rulați programe. Practic, cu cât mai mult RAM, cu atât mai multe programe vor putea rula foarte bine în același timp. Fiecare placă de bază, însă, are un număr limitat de sloturi. În cazul în care aveți sloturi libere, puteți adăuga RAM. Dacă toate sunt ocupate, atunci puteți înlocui modulele existente cu unele mai performante.
Dezactivează programele care pornesc automat
Multe dintre programe, odată instalate, vă vor întreba dacă doriți ca acestea să fie rulate odată cu pornirea sistemului de operare. În cazul în care nu este un software important, este recomandat să nu selectați această opțiune, deoarece un număr prea mare de programe rulate pot duce la situații în care calculatorul se mișcă greu. Pentru a le dezactiva va trebuie să dați click pe Start, iar apoi pe Run.
În acest modul trebuie să tastați ”msconfig”, iar apoi vi se va afișa o casetă care va avea, printre altele, un tab denumit ”Startup”. Aici puteți dezactiva pe rând orice program care nu trebuie rulat la început, sau le puteți dezactiva pe toate deodată.
Folosește ”Disk Cleanup”
Disk Cleanup este un program instalat de la început în Windows, care poate elimina fișiere temporare, istoricul navigărilor pe internet și orice ale elemente inutile. Pentru a-l accesa, nu trebui decât să efectuați o căutare în calculator și va fi afișat.
Efectuează o defragmentare
Disk Defragmenter este și el printre programele care se găsesc de la început în sistemul de operare. O defragmentare în prezent nu mai durează ore întregi, așa cum se întâmpla cu mai mulți ani în urmă, și vă poate ajuta să economisiți câțiva GB pe hard.
Calculatorul se mișcă greu – aspiră praful
Atunci când oricare altă metodă dă greș, puteți apela la aspirator. Praful este unul dintre motivele pentru care componentele din interiorul PC-ului se supraîncălzesc, iar astfel calculatorul nu va mai funcționa la capacitatea maximă. Înainte de a utiliza aspiratorul, va trebui să vă asigurați că PC-ul a fost închis de 30 de minute. De asemenea, în cazul desktop-urilor, cablurile din interior ar trebuie deconectate.
Folosește un IP static
Dacă aveți un IP dinamic, un calculator va petrece o perioadă relativ mare de timp la început până va obține o adresă. Cu un IP static, însă, nu veți avea parte de aceste probleme. Astfel, va trebui să accesați “Network and Sharing Center”, urmat de “Change adapter settings”. Faceți click pe rețeaua la care sunteți conectat și selectați ”Properties”. Odată ce selectați ”Internet Protocoal Version 4 (TCP/IPv4)”, dați click pe ”Properties”.
După ce dați click pe ”Use the following IP address”, va trebui să completați câmpurile din dreptul ”IP address, Subnet mask și Default gateway cu datele corespunzătoare setărilor din rețea. Pentru a le afla, selectați iar Start, apoi Run și tastați ”cmd”. Aici introduceți comanda ”IPCONFIG/All”, iar datele de care aveți nevoie ar trebuie să fie afișate.
Leave A Comment?