Situatie
UEFI, adică Universal Extensible Firmware Interface, înlocuiește vechile versiuni de BIOS, adică Basic Input Output System utilizat de zeci de ani, care este un program gratuit pe placa de bază ce rulează primul când pornește calculatorul sau laptop-ul, și este responsabil pentru lansarea primului fișier de încărcare a sistemului Windows.
Este mai rapid decât BIOS-ul, are mai multe caracteristici de securitate, sprijin de boot-Secure și Windows Defender pentru a proteja autentificarea, sprijin de hard disk-uri mari de 2 terabytes și mai mult de patru partiții, etc.
Atenție! Este posibil să convertiți unitățile MBR cu mai multe programe gratuite, deci nu trebuie să formatați întregul spațiu de stocare HDD, pentru care este nevoie să salvați toate datele, fiind o operațiune “mai lungă”. Aici menționăm doar două dintre numeroasele programe, care va rezolva bine această problemă:
- MiniTool Partition Wizard verziunile 10.x
- AOMEI Partition Assistant Standard
Dacă totuși vreți să faceți conversia individual, fără a utiliza programele menționate mai sus, procedați în felul următor:
Dacă doriți să utilizați avantajele UEFI, fără de a schimba hard disk-ul vechi, va fi nevoie de ștergerea tabelei de partiții MBR, deoarece UEFI necesită noua partiție GPT. În acest caz salvați toate datele necesare de pe hard disk și dispozitiv USB, deoarece vor fi șterse!!!
Operația constă din patru părți:
- Preparare
- Ştergere partiții
- Ştergere tabela veche MBR
- Instalare Windows 10
Leave A Comment?