Situatie
Odata cu cresterea in popularitate a mediilor sociale precum FaceBook sau Twitter, a cresut si accesul altor persoane la indentitatea ta online. Pentru a proteja aceasta identitate asigurate ca ai luat urmatoarele masuri.
Solutie
- Foloseste parole puternice (parole care contina mai mult de opt caractere, litere mari, cifre si caractere speciale, poti folosi chiar propozitii: “Id3nt1tatea0nline3imp0rt4nta”), diferite pentru fiecare serviciu online accesat. Daca ai conturi pe mai multe magazine online foloseste cate o parola pentru fiecare. Pentru a tine pasul cu toate parolele folosite poti folosi un program de tip “password manager”, ca de exemplu Keepass sau LastPass.
- Foloseste autentificarea in doi pasi la serviciile compatibile (Facebook, Google, Dropbox, Twitter, etc.).
- Opreste serviciile de localizare a telefoanelor, cum ar fi GPS-ul si localizarea WiFi.
- Schimba setarile postarilor pe Facebook pentru a fi vizibile doar prietenilor (in pagina de Facebook mergi la “Privacy Settings”, daca folosesti Google+ mergi la “Home” si apoi “Settings”).
- Foloseste doar site-uri care au paginile securizate (doar cele care au adresa: https://adressa).
- Fii atent la emailuri care iti cer sa furnizezi date legate de conturile tale sau date financiare.
- Foloseste programe de securitate si antivirusi pentru dispozitivele tale, atat pentru computer sau laptop, cat si pentru telefon sau tableta. AVG este o alternativa free, iar Bitdefender o alternativa foarte buna, contracost.
- Foloseste criptarea pentru mesajele text.
- Protejeaza dispozitivele mobile (laptop, telefon, tableta) cu solutii antifurt (aplicatii de blocare ecran, de stergere date la distanta, de criptare carduri SD, etc.).
- Atentie in momentul navigarii online, nu descarca aplicatii din surse necunoscute, nu folosi pagini web catalogate ca malitioase. AVG si BitDefender iti pot spune daca aceste site-uri sunt sau nu safe.
Leave A Comment?