Situatie
Pentru un pasionat, configurarea unui pc este o mini “aventura”: o oportunitate de a se pune la curent cu ultimele tehnologii si a-si aprofunda cunostiintele despre ele. Pentru un utilizator cu alte interese, exista acum acest ghid de baza care va usura calvarul configurarii unui calculator.
Pentru ca un PC sa fie utilizabil de catre un utilizator final, el va fi compus din:
Mouse + Tastatura
Solutie
Pasi de urmat
Monitor:
Diagonala:
Efectiv, marimea ecranului. Masurata in inci, mai mare = monitor mai mare
Unghiul de vizualizare(viewing angle)
Un monitor cu unghi de vizualizare mic va altera culorile afisate in functie de directia din care-l privesti. Cu cat unghiul de vizualizare este mai mare, cu atat putem varia mai mult directia din care privim monitorul, fara scaderea calitatii imaginii.
Contrast/intensitatea negrului:
Intensitatea culorilor deschise in raport cu cele inchise. Cu cat raportul este mai mare, acu atat culorile vor fii reproduse mai fidel.
Refresh rate:
Ne arata cu ce frecventa este “reimprospatata” imaginea ed pe ecran. Desi cand ne uitam la un monitor nu-i observam constient refresh-ul, putem vedea “refresh-ul” unui monitor filmandu-l. Un refresh rate mic este extrem de obositor pentru ochii nostrii si afecteaza timpul de raspuns al monitorului. (refresh mic –>mic delay in afisarea imaginii)
Tipurile cele mai populare de monitoare sunt monitoarele LCD, LED.
Desi folosesc cristale lichide iluminate pentru a afisa imaginea, difera in sursa de iluminare; LCD-urile sunt luminate de lumina fluorescenta in timp ce monitoarele LED sunt luminate de un panou de LED-uri.
OLED – monitoare ce folosesc tehnologie de ultima ora. Ecranele nu au sursa de iluminare in spatele lor ci ecranul in sine produce lumina. Ecranul este, in esenta, o folie subtire si flexibila. Au refresh rate de peste 1000Hz si prezinta cel mai bun contrast. Totodata, ecranul fiind si sursa de iluminare, imaginea este foarte clara si in conditii de lumina puternica. Singurul dezavantaj la astfel de ecrane este pretul.
Preturile variaza intre 400 ron si 20000 ron.
Tastatura + Mouse
Alegerea tastaturii tine, in special, de preferinte personale. Ne orientam dupa pret, cu fir sau fara fir, materiale, adancimea apasarii, senzatia la atingere sau dimensiune. In functie de domeniul de activitate, prezenta num-pad-ului (numPad – partea din drepata tastaturii cu numere+ functii matematice organizate mult mai ergonomic) poate fii cruciala.
Preturile variaza intre 15 ron si ~500 ron
Mouse-ul este ales dupa principii similare exceptand in gaming. Pentru gaming sunt foarte importante sensibilitatea mausului, masurata in DPI (mai mare = mai sensibil), timpul de raspuns (mai mic = mai bine) si numarul de butoane programabile.
Preturile variaza intre 20 ron si ~600 ron.
Unitatea centrala contine toate componentele necesare functionarii PC-ului.
Toate componentele comunica intre ele si de aceea, cand construim un PC, trebuie sa ne asiguram ca toate componentele sunt compatibile: De ex: procesorul trebuie sa fie compatibil cu placa de baza si cu memoria. Placa video trebuie sa fie compatibila cu placa de baza, La fel si Hard disk-ul. In acelasi timp trebuie sa ne asiguram ca avem o sursa capabila sa alimenteze eficient toate componentele in momentul in care acestea sunt folosite 100%.
Procesor:
Procesorul este unitatea logica a calculatorului tau. Este componenta ce prelucreaza toate informatiile primite de la aplicatii.
Sunt 2 mari fabricanti de procesoare: Intel si AMD
Intel – produce o gama foarte variata de procesoare; de la procesoare de baza pana la cele mai puternice procesoare disponibile in comert. Avem procesoarele:
low end – atom(consum redus – folosit in dispozitive mobile), celeron, i3
mid end – i5
High end – i7
Server – Xeon
AMD – Produce o gama mai redusa de procesoare fata de intel. Produc procesoare puternice, mai accesibile ca pret, unele si cu procesor grafic integrat. Consuma mai mult decat procesoarele intel (unele cu mult mai mult) si, in consecinta, necesita racire mai eficienta.
low-mid end – Athlon
high-end – FX
Puterea procesorului se masoara in GigaHerti(GHz). mai multi Ghz = procesor mai puternic. De asemenea, procesoarele curente au mai multe unitati logice sau nuclee. Fiecare nucleu se comporta ca un procesor separat si va fii afisat ca atare. Avem procesoare cu de la 2 nuclee la 8 nuclee.
Cand alegem procesorul trebuie sa tine minte si ce “socket” foloseste. Socket-ul este lacasul unde se monteaza procesorul pe placa de baza. In consecinta, placa de baza trebuie sa aiba acelasi socket ca si procesorul altfel cele 2 nu se vor potrivi. Trebuie sa stim si cu ce tip de memorie RAM este compatibil procesorul.
Majoritatea procesoarelor vin la pachet cu un sistem de racire(cooler) suficient de puternic pentru a asigura buna-functionare a procesorului.
Hard disk – HDD
Hard Disk-ul este componenta pe care sunt stocate in regim permanent informatii. Aici vom avea programele, documentele, sistemul de operare, etc..
Dimensiunea lor se masoara in GigaBytes (Gb) si mai nou TeraBytes (Tb). 1 Tb = 1000 Gb.
Avem HDD-uri clasice, cu disc mobil, care sunt foarte accesibile ca pret chiar daca au foarte mult spatiu de stocare. (exista HDD-uri de 5 Tb)
Mai avem SSD-uri (Solid State Disk) care nu au nici o componenta mobila. Consuma mai putin si beneficiaza de viteze foarte mari de transfer a datelor; Peste 0.4 GB/s. Singurul lor dezavantaj este pretul mai mare decat cele clasice.
Exista si hard disk-uri hibride, care sunt compuse dintr-un SSD de dimensiune redusa (20-60 Gb) si un Hdd normal. Acestea prezinta un compromis bun calitate-pret.
Memorie RAM
In memoria RAM sunt stocate, temporar, informatii trimise spre prelucrare catre CPU. La memorie ne intereseaza dimensiunea, frecventa si timpul de raspuns.
Dimensiunea se masoara in GB. Cu cat mai mare cu atat mai multe date pot fii stocate simultan si pc-ul va fii mai rapid.
Frecventa memoriei dicteaza viteza de transfer a datelor de pe memorie catre procesor. Cu cat e mai mare, cu atat datele ajung mai rapid spre procesor si pc-ul este mai rapid.
Timpul de raspuns se masoara in nano-secunde. El reprezinta un mic delay in procesarea datelor, facand calculatorul sa para blocat pentru o fractiune de secunda in momentul in care sunt incarcate noi date in memorie. Cu cat acest parametru e mai mic, cu atat “blocarea” va fii mai imperceptibila.
Cand alegem memoria trebuie sa fim atenti si la compatibilitatea sa cu procesorul.
Placa Video
Placa video este componenta ce prelucreaza informatii spre a fii redate pe monitor sau orice alt afisaj(proiector, set VR, etc…). Tehnologia acestor componente, in ultimii ani, a suferit cele mai dese schimbari dintre componentele unui PC. In consecinta, cand alegem o placa video, ne vom orienta , in primul rand, dupa cele mai noi aparitii. Avem 2 producatori: Nvidia si AMD:
cele mai noi produse de la Nvidia sunt denumite in formatul Geforce 9xx (geforce 920, 960, etc…)
cele mai noi produse de la AMD sunt denumite ATI radeon r(x) 3xx (ATI Radeon r9 380, ATI Radeon r7 365, etc…)
Sunt numerotate, apoi, in functie de performanta. Ca regula generala, numere mai mici indica performante mai reduse. De ex. geforce GTX 960 va fii mai putin performanta decat geforce GTX 980 iar in cazul AMD, un Radeon r9 360 va fii mai slab decat un Radeon r9 380
Pentru a compara 2 placi video de la producatori diferiti va trebui sa tinem cont de multe lucruri invatate mai sus:
viteza procesorului, cantitatea si tipul de memorie, curentul consumat, latime de banda(viteza de transfer intre memoria placii si GPU). Ca regula generala, numere mari = performante mai bune.
Mai trebuie sa fim atenti si la tehnologiile suportate (pixel shader, directX, openGL, etc…) consumul de energie electrica si “slot-ul” placii (asemanator socket procesor)
La placile foarte performante trebuie sa tinem minte si ce fel de alimentare necesita. Cu unul sau mai multe cabluri de un anumit voltaj pentru a alege o sursa corespunzatoare.
Placa de baza
Este componenta ce conecteaza toate celelalte componente. Ea trebuie sa fie compatibila cu toate componentele alese mai sus: Trebuie sa aiba socketul potrivit pentru procesor, socket-urile potrivite pentru memorie precum si slot-ul potrivit cu placa video. O placa de baza “buna” este o placa de baza care poate sustine configuratia dorita.
de asemenea, trebuie sa tinem minte formatul palcii de baza (ex. ATX) pentru a putea alege o carcasa in care sa se potriveasca precum si o sursa potrivita.
Sursa
Sursa este componenta ce transforma curentul de la priza in curent utilizabil de catre fiecare componenta in parte. Cand achizitionam o sursa trebuie sa fim atenti, in primul rand, ca formatul ei sa corespunda cu formatul placii de baza. Daca nu o va face, nu va avea conectorii potriviti pentru procesor si placa de baza.
Trebuie sa fim atenti si la putere. Avem nevoie de o sursa care poate sustine toate componentele pc-ului utilizate la putere maxima. (procesor+memorie+palca video+hard disk-uri+…etc) Daca vom avea o sursa cu putere mai mica, odata ce componentele vor necesita mai multa energie decat ofera sursa riscam sa compromitem sursa sau componentele sa nu functioneze la capacitate maxima.
Daca vom achizitiona o placa video foarte performanta, este foarte probabil ca ea sa necesite unul sau mai multi conectori separati, curentul primit prin slotul placii video fiind insuficient. Trebuie ca sursa sa ofere aceste facilitati.
Carcasa
Carcasa reprezinta sasiul calculatorului (uneori chiar aas apare numita; Chassis). Ne intereseaza sa fie suficient de spatioasa pentru toate componentele precum si aerul sa circule eficient in ea. Pentru a eficientiza circulatia aerului, unee carcase vin cu sistem propriu de ventilatie. Astfel de carcase sunt foarte utile mai ales daca avem componente foarte performante ce se incalzesc la temperaturi mari. Trebuie sa mai fim atenti ca formatul carcasei sa coincida cu formatul placii de baza.
Leave A Comment?