Cateva instrumente pentru observarea timpilor de tranzitie a pixelilor ecranelor

Rezolvare problema (Fix IT)

Situatie

Unul dintre parametrii importanti in alegerea unui monitor tine de timpii de tranzitie ai pixelilor de la o culoare la alta. Subiectul a fost si este abordat intensiv dar acum avem ocazia sa ne raportam cu usurinta la un instrument de masurare, sau mai precis scenario comun: testele oferite de blurbusters.

Blurbusters se disting prin popularizarea terminologiilor importante pentru masurarea “claritatii imaginii in miscare”, ce depinde bineinteles de tehnologia ecranului utilizat. Momentan acestea nu prezinta interes, ci doar cunoasterea instrumentelor puse la dispozitie de catre ei.

Un exemplu ar fi celebrul test “testufo”: https://www.testufo.com.

Solutie

In pagina principala vom observa 3 siruri de “nave”, demonstrand importanta frecventei de reimprospatare a imaginii, dar mai precis importanta cantitatii de informatie raportat la timp.

Daca insistam si continuam explorarea platformei vom ajunge la scenariul urmator:
https://www.testufo.com/ghosting

Acesta este folosit cel mai adesea pentru demonstrarea abilitatii unui monitor de a afisa obiecte “efectuand miscari cu viteze mari” fara a le incetosa sau chiar deveni invizibile. Mai jos se poate vedea un exemplu de capturi efectuate pe un monitor de 240hz cu o camera necorespunzatoare, dar care a fost totusi capabila sa ilustreze nivelul de claritate al imaginii in functie de setarile pentru timpii de raspuns (tranzitie) ai pixelilor. Prima imagine reprezinta “personajul” atunci cand nu se afla in miscare, respectiv cele 3 setari pentru timpii de raspuns (incet, mediu, rapid).

Din fericire avem acces chiar la un test mult superior, si anume cel cu imagini in miscare, mai specific pentru text in miscare:
https://www.testufo.com/photo#photo=toronto-map.png&pps=960&pursuit=0&height=0&stutterfreq=0&stuttersize=0

Aici putem observa cu adevarat cum foarte multe produse devin incapabile sa afiseze clar text, uneori fiind necesara implementarea tehnologiei de “lampa stroboscopica” (backlight strobing).

Daca dorim sa fim siguri ca monitorul dorit/actual poate afisa corespunzator imaginile in miscare, putem re-rula testul avand imaginea in mod “portret” (click dreapta pe desktop – display settings – orientation) pentru a ne asigura ca timpii de tranzitie isi pastreaza proprietatile atat pentru miscari pe axa orizontala cat si pe cea “verticala” a ecranului.

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(10 din 18 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?