Situatie
Pe anumite sisteme vom observa faptul ca fie dupa un update de windows, update de firmware (sau BIOS/UEFI), ori efectuarea manevrelor precum cea de apasare indelungata a butonului de pornire/oprire ( metodologie ) vom ajunge in imposibilitatea de a boota pe un sistem perfect functional. Din fericire pana acum aceste probleme de bootare au fost rezolvabile dupa cum se va vedea in continuare.
Solutie
Pasi de urmat
La o prima vedere asupra setarilor din BIOS putem observa ca ne lipseste posibilitatea opririi explicite a Intel RST (rapid storage technology), si ni se vor prezenta cel putin 2 dintre urmatoarele optiuni: operarea mediilor de stocare in regim RAID sau AHCI.
De obicei remedierea consta in comutarea de pe RAID pe modul AHCI, desi uneori varianta opusa (comutarea pe RAID) va remedia situatia, chiar daca este prezent un singur mediu de stocare. Un aspect interesant este ca aceasta setare poate sa ajute chiar daca porturile sata nu sunt populate (inclusiv connectorul sata M.2).
O a doua solutie consta in oprirea porturilor suplimentare de tip M.2 sau Sata care nu sunt populate, chiar daca mentinerea lor in stadiul pornit a functionat pana in momentul aparitiei problemelor de bootare.
O a treia solutie probabil cunoscuta consta in decuplarea (cel putin temporara) a tuturor dispozitivelor usb; inclusiv unele modele de mouse-uri pot sa se “prezinte” catre BIOS ca medii de stocare si astfel sa “tulbure” ordinea de bootare, facand imposibila accesarea windowsului sau a sistemului de operare dorit.
Acestea sunt doar cateva dintre multiplele tipuri de probleme ce pot sa apara datorita programarii incorecte, incomplete sau “ieftine” (BIOSuri cu memorie ROM redusa), iar remedierea lor se poate realiza intelegand limitele modului in care se efectueaza programarea de firmwareuri tip BIOS/UEFI (pe langa altele).
Leave A Comment?