Ce este un VPN și cum funcționează? Cum protejaza acesta datele personale

Configurare noua (How To)

Situatie

Prescurtare de la Virtual Private Network (rețea virtuală privată), VPN-ul creează o conexiune sigură între voi și internet. Vă oferă un strat suplimentar de confidențialitate și anonimitate, astfel încât să puteți:

  • să vă ascundeți activitatea pe internet și locația pentru a evita urmărirea (mai ales în cazul rețelelor WiFi publice).
  • să învingeți cenzura online și să navigați liber pe internet.
  • să descărcați în siguranță și anonim torrente, fără restricții de viteză.
  • să deblocați platforme de streaming, precum Netflix, Disney+ și altele.

Solutie

Un VPN este un instrument de securitate esențial pentru protejarea confidențialității online. Fără un VPN, activitatea voastră pe internet poate fi interceptată și vizualizată cu ușurință de alte persoane. Aceasta include istoricul de navigare, fișierele descărcate, detaliile bancare și parolele.

În plus, totul poate fi atribuit dispozitivului vostru din cauza adresei IP. Adresa voastră IP vă dezvăluie locația fizică și poate fi utilizată pentru a vă urmări în viața reală. Este ca și cum ați trimite cărți poștale prin poștă – oricine poate citi mesajul și vedea numele și adresa.

Dar, atunci când vă conectați la un VPN, activitatea voastră pe internet este criptată, iar adresa IP reală este mascată. Nimeni nu poate vedea cine sunteți sau ce faceți, nici măcar furnizorii de servicii de internet, guvernele sau hackerii.

În loc de cărți poștale, acum trimiteți un mesaj privat ultra-securizat, pe care doar destinatarul îl poate citi. Nu există nicio adresă sau nume al expeditorului. Dacă cineva încearcă să vă spioneze, va vedea doar o mulțime de informații criptate.

infografic despre cum funcționează un vpn
Acesta este modul în care VPN-ul vă criptează conexiunea la internet pentru a vă maximiza confidențialitatea online
Ce ascunde un VPN?

Utilizarea unui VPN ascunde adresa IP reală și vă criptează conexiunea la internet. Dar ce înseamnă acest lucru în viața de zi cu zi?

  • Istoricul de navigare este privat — VPN-ul vă ascunde istoricul de navigare și căutare de furnizorul de servicii de internet (ISP). Singurul lucru pe care acesta îl poate vedea este traficul criptat care călătorește către serverul de VPN.
  • Vă puteți schimba locația online — Adresa IP vă dezvăluie locația fizică. Utilizând un VPN, vă puteți conecta la un server dintr-o altă țară pentru a accesa conținut local (cum ar fi Netflix SUA, știri online și site-uri de torrente).
  • Activitățile voastre pe internet sunt anonime — Un VPN no-log garantează faptul că nimeni nu va ști ce faceți online. Acest lucru este ideal pentru fanii torrentelor și ai rețelelor Peer-to-Peer (P2P).
Pro VPN: Beneficiile utilizării unui VPN
infografic pe motivele principale pentru care oamenii folosesc un vpn
Screenshot of ExpressVPN connected to a US New York server and unblocking the show Money Heist on Netflix

Dacă v-ați afla într-o țară în care un anumit conținut nu este disponibil, ați dori totuși să puteți urmări serialele preferate, nu-i așa? Ei bine, unele țări blochează platforme precum Netflix, Hulu, BBC iPlayer și YouTube. Asta înseamnă că vă veți confrunta cu mesaje de eroare enervante unul după altul când încercați să le accesați.

Însă un VPN vă poate ajuta să învingeți cenzura și să urmăriți orice doriți de oriunde în lume. Unele servicii (precum Netflix) au înțeles asta și au dezvoltat un software avansat de detectare a VPN-urilor pentru a vă bloca accesul. Tot ce trebuie să faceți este să alegeți un VPN care poate păcăli restricțiile.

Accesează jocuri cenzurate de oriunde

Ați vrut vreodată să accesați un joc online, dar ați descoperit că este blocat în România? Nu sunteți singurii – cu această problemă frustrantă se confruntă mulți jucători din întreaga lume. Însă cu un VPN, puteți să vă schimbați locația și să accesați orice jocuri doriți de oriunde vă aflați în lume.

Un VPN vă poate proteja ascunzându-vă identitatea. De asemenea, acesta va împiedica furnizorul de internet să vadă ce faceți și să vă limiteze lățimea de bandă. Unele servicii de VPN, precum ExpressVPN și CyberGhost, au chiar servere dedicate pentru descărcarea de torrente și funcții adiționale pentru a vă proteja împotriva programelor malițioa.O mai bună confidențialitate și anonimitate online.

Ați trimis datele voastre bancare prietenilor online? Folosiți adesea rețele Wi-Fi publice? Dacă da, este posibil să fi lăsat ușa larg deschisă hackerilor, mai ales dacă utilizați un hotspot Wi-Fi public. Un VPN bun va folosi cea mai avansată criptare pentru a vă securiza datele. De asemenea, se va asigura că website-urile care vă gestionează datele nu vor putea vedea de unde provin, păstrându-vă anonimitatea cât mai mult posibil.

Învinge cenzura

Zeci de țări din întreaga lume cenzurează conținut deoarece nu este în conformitate cu opțiunile lor politice sau religioase. Dacă plănuiți să călătoriți într-o țară care cenzurează puternic internetul (cum ar fi China), veți avea nevoie de un VPN pentru a evita restricțiile. Fără el, lucruri simple precum căutarea pe Google sau actualizarea stării pe Facebook ar fi practic imposibile. Un VPN vă ajută să deblocați aceste site-uri și vă păstrează datele departe de ochii curioșilor. În afară de asta, puteți utiliza un VPN și pentru a ocoli firewall-urile întâlnite în mod obișnuit în cazul rețelelor din birouri sau școli.

Îmbunătățește conexiunea la internet și viteza

Uneori, furnizorul de internet vă poate reduce intenționat viteza. De ce? Poate pentru că detectează faptul că utilizați torrente sau pentru că ați depășit o anumită limită de date. Unii furnizori de internet folosesc această strategie pentru a încerca să vă facă să achiziționați un pachet de servicii mai scump. Practica este cunoscută sub numele de „limitarea benzii”.

Însă utilizând un VPN, activitatea voastră rămâne privată și nici măcar furnizorul de internet nu o poate vedea. Asta înseamnă că nu vă poate limita lățimea de bandă. De fapt, ați putea observa chiar o creștere a vitezei.

Economisește bani

Uneori, VPN-ul vă poate ajuta să economisiți bani. Cum? Ei bine, multe platforme de comerț electronic afișează prețuri diferite utilizatorilor în funcție de locațiile lor – așadar, conectarea la un server dintr-o țară diferită vă poate afișa prețuri mai mici. De exemplu, dacă rezervarea unui zbor din SUA către Regatul Unit pare prea scumpă, puteți găsi o ofertă mai accesibilă conectându-vă la un server indian.

Acest lucru este minunat. Țineți cont de el în cazul în care călătoriți mult sau mergeți adesea în vacanță. Cu ajutorul unui VPN, puteți economisi sume importante de bani când vine vorba de costul zborurilor, închirierea de mașini, cazare și alte achiziții online.

Contra VPN: Dezavantajele folosirii unui VPN

  • Poate încetini ușor conexiunea. Datele voastre trebuie să fie criptate și direcționate printr-un server VPN, care se poate afla la mare distanță de locația voastră reală. Asta încetinește inevitabil lucrurile, dar puteți reduce în mod semnificativ aceste scăderi ale vitezei prin alegerea unui serviciu ultrarapid precum ExpressVPN.
  • Unele site-uri blochează VPN-urile. Anumite site-uri (cum ar fi Netflix) reușesc să detecteze foarte bine utilizarea unui VPN și să vă blocheze accesul. Cu toate acestea, cele mai bune VPN-uri de pe piață înlocuiesc rapid orice servere blocate, îngreunând acțiunea acestor site-uri.
  • Cele mai bune VPN-uri costă. Există și VPN-uri gratuite, dar acestea tind să aibă caracteristici limitate și prezintă riscuri de securitate.
  • Furnizorul poate să vă înregistreze datele. Deoarece datele voastre trec prin serverele furnizorului VPN, există întotdeauna riscul ca acestea să fie stocate. Pentru a reduce acest risc, asigurați-vă că furnizorul urmează o politică fără logare și verificați să nu se afle într-o țară în care este necesar să partajeze date cu autoritățile. Citiți întotdeauna politica de confidențialitate pentru a vedea cum vor fi gestionate datele voastre.
  • VPN-urile sunt ilegale în anumite țări. Puteți risca să vă confruntați cu autoritățile dacă utilizați un VPN într-o țară în care este ilegal să faceți asta. Aceste țări includ China, Turcia și Irak.
  • Veți partaja o adresă IP cu alți utilizatori. Există mai mulți utilizatori de VPN conectați la fiecare server, așadar adresa voastră IP va fi identică cu cea a altor persoane. Acest lucru ar putea fi o problemă dacă cineva se comportă necorespunzător în timp ce folosește VPN-ul, deoarece ar putea face ca acea adresă IP să fie inclusă pe lista neagră de anumite site-uri. Practic, puteți fi pedepsiți pentru comportamentul inadecvat al altcuiva. Puteți evita acest lucru prin alegerea unui VPN care oferă adrese IP dedicate.
  • VPN-urile nu sunt disponibile pentru toate dispozitivele. Poate fi dificil să găsiți aplicații pentru dispozitive mai vechi sau pentru acelea care utilizează sisteme de operare mai obscure.

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(19 din 32 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?