Situatie
System Restore (Instrumentul Restaurare Sistem/in continuare abreviat ca SR)
System Restore monitorizeaza schimbarile in sistemul de operare si salveaza starea sistemului ca un punct de restaurare.
Daca sistemul are o problema rezultata din modificarea unor setari, utilizatorul poate restaura sistemul la o data anterioara, folosind unul din punctele de restaurare.
Aplicatiile si sistemul pot crea puncte de restaurare atunci cand au loc modificari in sistem. SR creaza puncte de restaurare la un interval de 24h, de asemenea si utilizatorii pot crea puncte de restaurare oricand.
SR nu restaureaza documentele utilizatorilor (poze, video, etc) asadar nu va cauza pierderea fisierelor personale, email-urilor, istoric rasfoire? (browsing history) sau favoritele (favorites). SR este disponibil si in Safe Mode.
Monitorizarea sistemului:
SR monitorizeaza fisiere critice ale sistemului si aplicatiilor, arhivand starea acestor fisiere inainte ca schimbarile sa aiba loc. SR de asemenea salveaza o intreaga copie a registrului si a catorva fisiere dinamice. Cand SR detecteaza ca utilizatorul nu foloseste computer-ul, comprima registrul si copiile fisierelor facute.
SR are ca cerinte un minim de 200MB spatiu liber pe partitia de sistem (de obicei C.) Cand cantitatea de spatiu liber scade sub 50MB pe orice disc (partitie) SR trece in modul standby si nu mai creeaza puncte de restaurare. In acest timp toate punctele de restaurare sunt sterse (Windows XP are nevoie de cel putin 200MB liberi pt. o functionare optima).
SR se va reactiva de indata ce 200MB (pe partitia sistemului) vor fi disponibili.
Fisierele care sunt monitorizate si care nu, sunt specificate in:
Extensii fisiere monitorizate
Restaurarea sistemului:
In timp, punctele de restaurare sunt adunate in arhive fara nicio interventie din partea utilizatorului. Daca utilizatorul are nevoie vreodata de a restaura sistemul, punctele de restaurare sunt vizibile prin interfata SR. Singura cale de accesa aceste puncte de restaurare este prin interfata SR (pt. utilizatori) sau prin API (pt. programatori) asta pt. a proteja integritatea datelor si prevenirea schimbarilor accidentale.
Leave A Comment?