Ce inseamna BIOS, CMOS si UEFI?

Configurare noua (How To)

Situatie

BIOS înseamnă sistemul de intrare / ieșire. BIOS-ul este un soft denumit și firmware care este încorporat în placa de bază și care inițializează hardware-ul computerului pe măsură ce computerul este pornit. După ce inițializează hardware-ul, caută un dispozitiv de boot, cum ar fi o unitate optică sau o unitate de stocare, pentru a porni software-ul, cum ar fi un sistem de operare. Așadar, când porniți computerul, acesta execută un auto-test la pornire sau POST. Acest POST (power on self test) este rulat de BIOS.

Bateria CMOS

Solutie

POST (POWER ON SELF TEST)

Această instrucțiune a BIOS testează pentru a se asigura că toate cerințele sunt îndeplinite și dacă hardware-ul funcționează corect, înainte de a porni sistemul de operare. Dacă computerul trece testul, uneori atunci când există, desigur, un mic difuzor intern va emite un singur beep scurt care indică faptul că computerul a trecut testul și va pornii corect. Dacă nu există bipuri, atunci înseamnă că testul a eșuat și ceva nu este în regulă. În acest caz, computerul are nevoie de soluție suplimentară pentru corectarea problemelor de pornire.

Dacă există probleme, firmware-ul vă ajuta să identificați problema. De exemplu, dacă se generează trei bipuri lungi, atunci acest lucru ar putea indica sau eroare de tastatură. Dacă generează un semnal sonor scurt continuu, atunci acest lucru ar putea indica o problemă cu unul sau mai multe module de memorie RAM. Deci, indiferent de BIOS-ul care este instalat pe placa de bază a computerului, puteți consulta întotdeauna documentația producătorului pentru a găsi o listă de coduri sonore și ce înseamnă acestea, astfel veți putea identifica și corecta problema de pornire.

Cipul BIOS

Software-ul BIOS este stocat pe cipul BIOS de pe placa de baza. Cipul BIOS nu este volatil, ceea ce înseamnă că informația acestui cip este păstrată chiar și după oprirea alimentării. Dar chiar și după oprirea computerului, acesta trebuie să mențină anumite setări, cum ar fi data și ora, secvența de pornire și anumite setări hardware predefinite sau efectuate de către utilizator, cu alte cuvinte, setări personalizate pe care le-ați configurat în BIOS.

Setările BIOS

Aceste setări sunt stocate pe placa de bază într-un cip special numit cip CMOS. Spre deosebire
de cipul BIOS care este non-volatil, cipul CMOS este volatil. Acesta are nevoie de curent constant pentru a-și menține conținutul sau setările. Deci, pentru ca cipul CMOS să-și mențină setările atât timp cât computerul este deconectat de la o sursă de tensiune, folosește o baterie. Această baterie se numește baterie CMOS sau bateria BIOS.

Bateria CMOS
  • Bateria CMOS de tip CR2532

Bateria CMOS poate fi văzută pe suprafața plăcii de bază și este situată de obicei în colțul din dreapta jos. Același tip de baterie este de obicei utilizată pentru ceasuri de mână sau telecomenzi. Acum, așa cum am menționat anterior, cipul CMOS are nevoie de energie constantă, care este furnizată de această baterie. În unele cazuri, in funcție de construcția plăcii de bază, dacă bateria BIOS este îndepărtată și apoi reconectată, BIOS-ul va reveni la setările implicite ale producătorului și va șterge orice setare personalizată făcută anterior.

O mulțime de oameni confundă diferența dintre BIOS și CMOS. Deoarece acești termeni sunt adesea folosiți pentru a se referi la același lucru, sunt însă ușor diferiți. Pentru a clarifica lucrurile, BIOS-ul este actualul firmware sau programul care vine cu placa de bază, și este stocat în cipul BIOS. Setările pe care le efectuați în BIOS, cum ar fi data și ora, secvența de pornire, viteza ventilatorului CPU, setări de securitate și alte setări, sunt păstrate în cipul CMOS.
Cipul CMOS nu este neapărat un cip de sine stătător. Pe plăcile de bază moderne, acest CMOS a fost integrat, împreună cu ceasul în timp real sau (real time clock), și face parte din chipset-ul Southbridge.

Noua interfață BIOS UEFI

Un nou tip de BIOS se numește UEFI. UEFI înseamnă interfață firmware extensibilă unificată. Toate plăcile de bază actuale sunt livrate cu acest tip de BIOS. UEFI are mai multe avantaje față de vechiul BIOS. Primul și cel mai evident, doar uitându-ne la el, este că are o interfață grafică ușor de utilizat, care acceptă diferite culori și chiar animații.

În timp ce vechiul BIOS are ecranul tipic albastru cu scris alb. UEFI poate recunoaște, de asemenea, unități de stocare mai mari și puteți utiliza chiar și un mouse în interfața UEFI, în timp ce în comparație cu vechiul BIOS, unde suportul mouse-ului nu era disponibil deoarece nu era cazul, fiind necesară doar tastatura. UEFI are, de asemenea o funcție încorporată numită boot sigur (Secure Boot). Și boot-ul sigur oprește încărcarea tuturor driverelor ce nu au o semnătură digitală, de asemenea, ajuta la oprirea software-ului rău intenționat, cum ar fi rootkit-urile (mallware/viruși), incă de la inițializare.

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(3 din 8 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?