Situatie
Dupa ce am instalat Windows 10, calculatorul a inceput sa se blocheze.
Solutie
Calculatoarele pot prezenta urme de avarie, atat din cauza componentelor hardware, cat si a incompatibilitatilor software, iar calculatoarele ce folosesc Windows 10 nu sunt diferite. In timp ce Windows 10 BSoD (Blue Screen of Death) este considerant mai putin infricosator decat versiunile anterioare, tot este frustrant.
Nu exista o varianta usoara de a repara avariile ce apar, dar mai jos veti gasi cateva optiuni in cazul in care aveti probleme cu Windows 10.
Nu faceti parte din programul Windows 10 Insider
Cei care au acces la Windows 10 Insider pot primi noile caracteristici Insider Preview privind Windows 10 – caracteristici care nu sunt chiar finalizate pentru a fi aratate publicului, dar va vor permite sa le incercati si sa oferiti feedback privind acestea. Puteti sa optati sa faceti parte din programul Windows 10 Insider oricand, dar este posibil sa intampinati probleme cu noile caracteristici, in mod special daca faceti parte din Fast ring.
Pentru a opta sa faceti parte sau nu din programul Windows 10 Inside, deschideti meniul Settings si mergeti la Update & Security – Windows Insider Program.
Actualizarea sistemului de operare
Windows 10 face tot posibilul sa updateze in mod automat sistemul, dar e posibil sa nu fie mereu actualizat la zi (spre exemplu, daca ai folosit o conexiune de internet masurata). In cele mai multe cazuri, update-urile sunt un lucru bun – ele rezolva incompatibilitati de software si ajuta pc-ul sa functioneze usor si efficient. Asa ca daca aveti probleme cu pc-ul, este posibil ca Windows 10 sa aiba nevoie de ajutor.
Pentru a actualiza manual Windows 10, deschideti meniul de Settings, mergeti la Update & Security. In tab-ul Windows Update, sub Update status, selectati Check for updates.
Revenirea la o versiune anterioara
Poate calculatorul este prea actualizat. Daca ati observant problem cu pc-ul dupa ce ati facut o noua actualizare, aceasta este posibil sa fie problema. Daca aceasta e situatia, puteti sa reveniti la o versiune anterioara si sa instalati actualizarea mai tarziu.
Pentru a reveni la o versiune anterioara a Windows 10, deschideti meniul Settings si mergeti la Update & Security. Selectati Recovery si, sub Go back to an earlier build, dati click pe Get started. Veti observa o caseta de dialog unde veti fi intrebat de ce doriti sa dezinstalati varianta actuala; bifati toate casutele, apoi apply si Next. Vi se va oferi posibilitatea sa verificati update-urile inainte de dezinstalare; apasati casuta Check for updates daca doriti sa fie verificate sau Next pentru a continua.
Dezinstalarea unei versiuni va aduce modificari schimbarilor pe care le-ati facut pc-ulului de cand a fost aceasta instalata. Asta include aplicatii sau programe pe care le-ati instalat, cat si orice schimbare a setarilor. Nu ar trebui totusi sa afecteze fisierele – chiar si cele create si salvate dupa instalare – dar este o idee buna sa faceti un back-up.
Reinstalarea Windows 10
Daca presupuneti ca problema este cu instalarea Windows 10, exista doua metode prin care il puteti reinstala: puteti “reseta” pc-ul sau reinstala Windows 10 fara a sterge fisierele personale din PC; sau puteti face o instalare “curata” a Windows 10, care va indeparta de pe PC fisierele vechi, setarile si programele.
Pentru a va reseta pc-ul deschideti meniul Settings si mergeti la Update & Security. Selectati Recovery si, sub Reset this PC, apasati Get started. Acum veti primi optiunea de Keep my files, care va va pastra fisierele personale dar va sterge setarile si aplicatiile, sau Remove everything care va sterge tot, inclusive fisierele personale. Desi optiunea Keep my files va incerca sa va pastreze fisierele, este indicat sa faceti un back-up inainte.
Leave A Comment?