Configurare si verificare setari de BOOT Windows

Configurare noua (How To)

Situatie

Termenul BOOT inseamna initializarea unui sistem informatic. Aceasta initializare poate fi facuta cu ajutorul unui mic soft numit loader. 

Exemple de echipamente de boot-are: discheta de boot, CD de boot – OS, boot de pe HDD, USB de boot, etc.).

Un calculator poate fi  configurat sa booteze cu ajutorul acestor dispozitive, intr-o anumita ordine.

Vedem mai jos cum se face acest lucru.

 

Backup

Nu este necesar plan de backup.

Solutie

Pasi de urmat

Un computer, by default, se va initia folosind un anumit device (CD, USB, HDD, etc.).

Pentru a modifica ordinea de bootare, pornim calculatorul si accesam BIOS-ul, apasand anumite taste (DEL, ESC, F1, F2, F8, F12, etc.) in functie de placa de baza, apoi gasim setarea BOOT (BOOT Order, BOOT Menu, etc.)

 

Avem un exemplu pentru o placa de baza Gigabyte:

  1. In Advanced BIOS Features putem modifica ordinea bootarii dupa hardisk (doar in cazul in care sunt conectate cel putin doua disk-uri):

hard-disk-priority

In cazul de fata avem doar un hard-disk conectat:

 

select-hard-disk

2. In acest meniu, se va modifica ordinea in care dorim sa se initializeze calculatorul, de exemplu alegem bootare dupa Floppy Disk ca prima optiune:

first-boot-device

3. Dupa ce facem modificarile, salvam configuratia apasand tasta F10 si confirmam cu tasta Y:

save-settings

 

 

O alta caracteristica este tipul de “legatura” dintre aplicatia software si echipamentele periferice, si anume IDE, AHCI, RAID, etc.

IDE- Integrated Drive Electronics este un mecanism prin care softul comunica cu echipamente ATA (hard disk-uri vechi, flopy disk, etc). Prin acest tip de interfata pot comunica si sisteme de operare mai vechi (Windows XP, Windows 98, 95, etc.)

AHCI – Advanced Host Controller Interface este un mecanism de conectare la echipamente SATA. Este o interfata relativ noua si foarte populara ce asigura comunicarea cu sisteme de operare mai noi (Windows Vista, 7, 8, etc.)

RAID – Redundant Array of Independent Disks este o tehnologie de stocare redundanta, prin care se combina mai multe hard discuri si formeaza o matrice (ex. un singur disc). Exista mai multe tipuri de RAID: RAID 0, RAID 1, RAID 5, etc.

RAID 0 denumit si Strip (Intretesut) copiaza informatia pe doua discuri alternativ, crescand astfel viteza de scriere.

RAID 1 denumit si Mirror (Oglinda) copiaza informatia pe doua discuri, ambele continand aceasi imagine/informatie – devin clone.

RAID 5 copiaza informatia pe 3 discuri astfel incat sa obtina viteza si redundanta maxima.

In cazul in care secventa de boot nu s-a executat corect, si apare eroarea Disk boot failure – Insert system disk, vom urma urmatorii pasi:

  1. Testam hard-disk-ul fizic, cablurile de conectare/alimentare, eliminam orice dispozitiv nou conectat (daca este cazul);
  2. Verificam ordinea de bootare din BIOS;
  3. Rulam  utilitarul chkdsk din consola de reparare a windows-ului astfel: bootam de pe CD-ul de Windows – Repair your computer – Command Prompt – rulam comanda chkdsk c: /r, unde c: reprezinta partitia pe care este instalat sistemul de operare.

Tip solutie

Permanent

Impact colateral

Nu are impact colateral.

Plan de restaurare in caz de nefunctionare

Nu este necesar.

Voteaza

(51 din 110 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?