Creste functionalitatea routerului tau, cu ajutorul unui firmware customizat (DD-WRT)

Configurare noua (How To)

Situatie

Routerele sunt asemenea unor sistemele de lucru minuscule, care au un scop bine stabilit, functionand pe baza unui sistem de operare specific, creat de catre producatorul echipamentului. Insa, de regula, acest firmware poate fi actualizat sau inlocuit cu o alta versiune care sa ofere functionalitati in plus, cu conditia ca acel firmware sa fie compatibil cu routerul.

In cazul de fata, se va folosi un sistem de operare DD-WRT (www.dd-wrt.com), un firmware open-source third-party. Instaland un astfel de firmware, ofera numeroare functionalitati/servicii in plus, fata de firmware-ul original oferit de catre producator.

Vom vedea, cum sa descarcam si sa instalam un astfel de firmware, pe un router Linksys WRT54GL.

Linksys-WRT54GL-Router

Backup

Se recomanda salvarea setarilor router-ului, in cazul in care se doreste revenirea la firmware-ul original, si implicit setarile actuale. In meniul routerului, se acceseaza “Administration” -> “Config Management”, dupa care se da click pe butonul “Backup”. Se salveaza fisierul pe calculator.

1

2

3

Solutie

Pasi de urmat

Descarcarea firmware-ului de pe site-ul www.dd-wrt.com

Se intra pe pagina http://www.dd-wrt.com

Se da click pe “Router database”

4

Se scrie modelul routerului

5

In lista de mai jos, se selecteaza modelul, daca a fost gasit, si se descarca versiunea dorita, in cazul nostru este “Mini-Build required for initial flashing via WEB”

6

Instalarea firmware-ului in echipament

In interfata web a echipamentului, se merge la sectiunea “Administration” -> “Firmware upgrade”

7

Se da click pe “Choose file” si se alege firmware-ul descarcat

8

Se da click pe “Open”, apoi pe butonul “Upgrade” din interfata web a echipamentului.

Dupa finalizarea instalarii noului firmware, echipamentul va reporni, apoi va fi accesat din nou, folosind adresa ip a acestuia. Pentru acces in router, dupa restart, se vor folosi urmatoarele credentiale: user “root”, password “admin”.

9

 

Odata cu noul firmware instalat, apar noi functii/servicii, destul de utile, printre care si:

  • Wireless Repeater – conectarea a doua routere wireless, in mod bridge;
  • Wireless Virtual Interfaces – permite adaugarea unei noi interfete wiress virtuale, care va avea un alt SSID, si o alta cheie de retea (de ex. separarea unei retele private de una publica-guest, pe acelasi echipament);
  • VPN – crearea unei retele VPN (virtual private network), pemitand accesarea retelei locale de la distanta; protocolul folosit este de tip PPTP;
  • Commands – permite rularea/salvarea pentru a rula la start up, a diverselor comenzi linux, pentru a customiza si mai mult rolul router-ului; de exemplu, se pot da comenzi “iptables”, pentru a defini cat mai clar firewall-ul folosit de catre router

 

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(80 din 136 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?