Cum alegem memoria RAM in functie de nevoi?

Configurare noua (How To)

Situatie

Plăcuțele de memorii RAM se aleg în funcție de mai multe criterii de compatibilitate, fie ca vorbim despre un desktop pe gaming sau unul pentru office.

Solutie

De cât de multă memorie RAM am nevoie?

Un răspuns rapid și simplu este: cei mai multi utilizatori optează fie pentru o capacitate de 8GB sau 16GB memori RAM este suficienta pentru un sistem pc de gaming. Dacă ai nevoie de Memorii R.A.M pentru editare video atunci 32GB este un minim necesar. Dacă este vorba de o configuratie pc gaming de buget limitat, 8GB sunt încă suficient pentru 2020.

Da, exista jocuri noi care încep sa utilizeze mai mult de 8GB, dar marea majoritate a jocurilor se pot juca și cu 8 GB RAM.

Compatibilități memorii RAM, probleme de care trebuie să știi

Nu toate memoriile RAM sunt compatibile cu orice sistem PC. Iată principalele caracteristici la care sa fii atent înainte să cumperi memoriile RAM compatibile cu restul componentelor:

-Generatia memoriilor RAM (DDR2, DDR3, DDR4 etc)

-Sloturile placii de baza

-Distanta coolerului de procesor (daca procesorul este aftermarket)

-Formatul placutelor

Generatia placutelor de memorii RAM

Este primul criteriu important în privința alegerii memoriilor, avem generații mai vechi de memorii DDR2 care nu sunt compatibile cu DDR3 sau DDR4, nici vice-versa nu există compatibilități.

Sloturi placa de baza de memorii RAM

Tineti cont de cate sloturi dispune placa de baza pentru conectarea placutelor RAM, este indicat sa aveti ramase 2 sloturi libere pentru eventuale upgrade-uri ale sistemului in viitor.

Distanta coolerului procesorului

Anumite placute de memorii au radiatoare inalte, asadar, daca aveti un cooler de procesor aftermarket, asigurati-va ca distanta de la cooler care trece pe deasupra sloturilor RAM este suficient de mare sa incapă memoriile ram cu tot cu radiator. Daca nu vreti sa aveti batai de cap, alegeti sa cumparati memorii ram cu profil mic.

Formatul memoriilor RAM

Sunt doua formate produse de plăcuțe ram:

-Memorii RAM DIMM (Folosite pentru desktop-uri si servere)

-Memorii RAM SO-DIMM (Folosite la laptopuri/tablete etc)

Între ele nu sunt compatibile, memoriile RAM SO-DIMM pentru laptopuri și tablete nu sunt compatibile cu memoriile RAM DIMM standard folosite la sistemele desktop.

Viteza memoriilor RAM

Doua caracteristici sunt importante în privința memoriilor RAM:

-Frecvența

-Latența

Frecventa memoriilor RAM: este oarecum similara cu frecvența procesorului. Cu cât frecvența este mai rapidă, cu atât datele vor fi procesate mai rapid. Pentru gaming este suficient să ai frecvența de 2133Mhz, pentru video-editing un boost mic va fi pentru plăcutele cu frecvențe mai mari.

Latența: este similara cu timpul de răspuns la periferice, doar că în acest caz este vorba de timpii de execuție a unui proces din software, cu cât latenta este mai mică, cu atât memoriile ram sunt capabile sa execute procesele următoare. Recomandarea mea este sa va orientați spre memorii cu latency 12 sau 13 pentru sistemele high-end. Sunt notate cu CL13, CL14, CL15 etc.

Ce memorie RAM  sa cumpăr pentru upgrade în 2021?

În mare parte dacă vreți pe viitor sa upgradați sistemul cu memorii ram, fiecare plăcute vin împerecheate, luați seria de producător a plăcuțelor vechi și încercați să găsiți exact modelul pe care îl aveți în sistem pentru a nu exista șansa să apară incompatibilități între ele.

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(6 din 17 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?