Situatie
Windows permite să se pornească aplicațiile favorite folosind scurtături de la tastatură. Poți folosi scurtături predefinite, pentru a lansa aplicații desktop sau aplicații din Magazinul Microsoft. De asemenea, poți folosi propriile tale scurtături, pentru a porni orice aplicație desktop dorești.
Solutie
Pasi de urmat
Fixează orice aplicație pe bara de activități a Windows și pornește-o cu o scurtătură de la tastatură
Acest lucru merge în Windows 10, Windows 7 și în Windows 8.1, atât pentru aplicații desktop cât și pentru aplicații din Magazinul Windows. Mai întâi trebuie să fixezi aplicația respectivă la bara de activități (taskbar). Pentru a face asta, dă click dreapta pe scurtătura ei și alege “Fixare în bara de activități,” în funcție de unde ești și ce versiune de Windows folosești.
După ce ai fixat la bara de activități toate aplicațiile care te interesează, le poți deschide rapid apăsând tasta Windows împreună cu numărul corespunzător scurtăturii de pe bara de activități. De exemplu, în captura de ecran de mai jos, am fixat următoarele aplicații: Google Chrome, Netflix, VLC Media Player.
Pentru a le porni, apăsăm:
- Windows + 1 pentru Google Chrome
- Windows + 2 pentru Netflix
- Windows + 3 pentru VLC Media Player. Poți face asta cu primele nouă aplicații fixate la bara de activități, fiecare primind un număr de la 1 la 9, în funcție de poziția scurtăturii sale.
Creează o scurtătură pentru o aplicație, editează-i proprietățile, astfel încât să pornească cu o scurtătură de la tastatură
Dacă preferi să folosești o scurtătură de la tastatură aleasă de tine, pentru a porni o aplicație, trebuie să faci mai întâi o scurtătură pentru aplicația respectivă, ori să folosești una care există deja.
După ce ai scurtătura respectivă, dă click dreapta pe ea (ori apasă și ține apăsat). În meniul click dreapta, alege Proprietăți (Properties). Poți și să dai click pe scurtătură și să apeși ALT+Enter pe tastatură, pentru a ajunge la același rezultat.
În fereastra cu proprietățile scurtăturii, mergi la fila Comandă rapidă (Shortcut). Ar trebui să nu fie nicio scurtătură de la tastatură asociată ei. Apasă pe câmpul “Tastă de comandă rapidă” (Shortcut key) și apoi introdu de la tastatură scurtătura dorită. De exemplu, noi am tastat CTRL+ALT+C pentru a deschide Google Chrome.
Când ai terminat, apasă OK pentru a-ți salva setările. Apoi, apasă comanda rapidă de la tastatură, pentru a testa dacă merge și deschide automat aplicația dorită. Această scurtătură de la tastatură rămâne validă cât timp nu ștergi scurtătura ale cărei proprietăți le-ai schimbat. Imediat ce o ștergi, scurtătura de la tastatură devine inactivă. Dacă vrei să-ți schimbi setările, folosește aceeași procedură și în câmpul “Tastă de comandă rapidă” (Shortcut key), apasă tasta Backspace, pentru a șterge scurtătura existentă deja.
Editează-i o scurtătură din Meniul Start și schimbă-i proprietățile, astfel încât să pornească cu o scurtătură de la tastatură (doar în Windows 7)
Acest lucru funcționează doar în Windows 7. Dacă aplicația pe care o dorești are o scurtătură în Meniul Start, găsește-i scurtătura și dă click dreapta pe ea. În meniul afișat, alege Proprietăți (Properties).
În fereastra cu proprietățile scurtăturii, mergi la fila Comandă rapidă (Shortcut). Dă click sau apasă pe câmpul “Tastă de comandă rapidă” (Shortcut key) și apoi introdu de la tastatură combinația dorită de taste. De exemplu, noi am tastat CTRL+ALT+F pentru a deschide Mozilla Firefox.
Apasă OK pentru a salva setările. Apoi, apasă comanda rapidă de la tastatură, pentru a testa dacă merge și deschide automat aplicația dorită. Dacă vrei să-ți schimbi setările, folosește aceeași procedură și în câmpul “Tastă de comandă rapidă” (Shortcut key), apasă tasta Backspace, pentru a șterge scurtătura existentă deja.
Leave A Comment?