Cum sa configurezi un server web local in windows

Configurare noua (How To)

Situatie

Dacă vrei să înveți programare Web poți instala și configura un server local fără nici un fel de costuri.

Solutie

Dacă vrei să înveți programare Web poți instala și configura un server local fără nici un fel de costuri utilizând în acest scop pachetele XAMPP ori WampServer aflate la îndemâna oricui. Iată ce ai de făcut pentru a configura un server Web local cu WampServer:

Prima dată descarci ultima versiune a pachetului, de aici. Vei vedea că ai la dispoziție mai multe variante în funcție de tipul sistemului de operare Windows folosit:

descarcare wamppserver

Cu alte cuvinte, dacă folosești Windows de 64 de biți vei descarca primul pachet disponibil. În caz contrar, celălalt, logic. Imediat după descărcare, pentru a evita eventualele probleme, închizi toate aplicațiile ce rulează în PC și rulezi executabilul și instalezi WampServer:

Instalare WampServer

I accept the agreement

Select Destination Location

Create a Desktop icon

Install WampServer

La pasul următor ți se va cere să-i indici Internet Browser-ul în care vei dori ca proiectele tale să fie afișate. Deoarece sunt încă un fan înfocat al Google Chrome, eu l-am selectat pe acesta dar poți alege orice alt Internet Browser dorești. Tot ce ai de făcut este să-i indici locul în care se află executabilul navigatorului dorit apoi să faci click pe butonul „Deschidere„:

Selectare Browser

După selectarea Internet Browser-ului ce va fi utilizat pentru afișarea proiectelor din WampServer e posibil ca aplicația Firewall să-ți ceară permisiunea pentru a-i acorda acces la rețelele la care este sau va fi conectat calculatorul în care ai realizat instalarea. Permite-i accesul!

Avertizare de securitate Windows

De moment îți recomand să configurezi WampServer pentru a-l utiliza la afișarea paginilor Web pe care le vei crea sau descărca pentru a le personaliza, așa că, la setările SMTP și Email nu vei schimba nimic. Pur și simplu treci mai departe dând click pe butonul „Next„:

configurare email

Ultima fereastră te va înștiința că WampServer a fost instalat cu succes în calculator și că începând din acel moment așteaptă să fie folosit. Apasă bunonul „Finsh” pentru a părăsi asistentul de instalare și lansa WampServer:

WampServer a fost_instalat

Acum, dacă privești cu atenție în bara de instrumente, vei observa că a fost plasată o iconiță nouă ce aparține programului WampServer. Tot ce ai de făcut este să dai click pe aceasta apoi, în lista ce va fi afișată, să dai click pe „Put online” pentru a porni serverul Web local:

Put Online

După ce ai pornit serverul Web, pentru a te asigura că totul funcționează corect, în aceeași listă vei face click pe „Localhost„:

Accesare localhost

Apoi vei aștepta ca în Internet Browser-ul ales în momentul instalării să fie afișat homepage-ul acestuia în care vei putea vedea un rezumat al caracteristicilor disponibile:

Homepage WampServer

Începând de acum, pentru a vedea cum ar arăta pagina Web pe care tocmai ai creat-o (sau descărcat-o de pe Internet), tot ce ai de făcut este să pui folderul în a cărui conținut se află fișierele sale în directorul C:wampwww. De exemplu, eu am pus în acesta CMS-ul WordPress:

fisiere server local

Așadar, pentru a avea acces la fișierele WordPress, voi accesa cu browserul adresa http://localhost/wordpress:

Wordpress în local

În cazul în care doresc să testez orice alt șablon al unui site static, tot ce am de făcut este să creez în C:wampwww un folder cu numele Site1, să-i pun fișierele în acesta apoi să-l accesez în browser la adresa http://localhost/Site1. Nimic mai simplu!

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(25 din 52 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?