Cum să convertiți BIOS-ul tradițional în UEFI

Configurare noua (How To)

Situatie

BIOS/UEFI vă permite să controlați lucruri precum ordinea de pornire, hardware-ul conectat, viteza ventilatoarelor, luminile fizice de pe computer și ora sistemului. Plăcile de bază moderne vă permit chiar și să faceți undervolt și overclock pentru procesorul dumneavoastră! Este un lucru puternic.

UEFI este practic noul BIOS, care îndeplinește aceeași sarcină, dar mai bine. Cu UEFI, obțineți timpi de pornire mai rapizi (aparent), capacități mai mari ale unităților, metode de actualizare și suport pentru drivere mai bune și un mod pe 64 de biți (în timp ce BIOS este doar pe 16 biți).

Cu alte cuvinte, trecerea la UEFI este un mic upgrade și merită făcută. Rețineți că până și computerele moderne (inclusiv Windows 11) tind să numească în continuare BIOS software-ul plăcii de bază, chiar dacă, din punct de vedere tehnic, este UEFI. Nu vor exista pierderi de date în timpul conversiei BIOS-ului tradițional în UEFI. Cu toate acestea, ca măsură de precauție, vă rugăm să faceți o copie de rezervă a sistemului dumneavoastră.

Ar trebui să folosiți Windows 10 v1703 sau o versiune mai recentă. Dacă nu sunteți sigur, apăsați Win + R, tastați winver și apăsați Enter. Pe a doua linie, ar trebui să vedeți “versiunea 1703” sau mai mare.

  • Discul pe care încercați să îl convertiți nu trebuie să aibă mai mult de trei partiții. Dacă aveți mai mult de trei partiții pe unitatea de instalare Windows 10.
  • Dacă utilizați BitLocker pentru a vă cripta sistemul, decriptați unitatea și dezactivați protecția BitLocker înainte de a începe procesul de conversie. Cu protecția BitLocker activată, Windows 10 nu vă poate converti unitatea din Legacy BIOS în UEFI.
  • După conversie, este posibil să trebuiască să modificați setările firmware-ului plăcii de bază din Legacy BIOS în UEFI. În funcție de producătorul plăcii dvs. de bază, procedura de trecere de la una la alta va fi diferită.

Solutie

Inainte de a face convertirea la UEFI trebuie sa verificati daca sunteti pe Legacy BIOS După ce ați verificat că sunteți pe Legacy BIOS și ați făcut o copie de rezervă a sistemului, puteți converti Legacy BIOS în UEFI.

  • Accesați Command Prompt din pornirea avansată a Windows-ului apăsând Win + X.
    Mergeți la “Shut down or sign out” (Închideți sau deconectați-vă) și faceți clic pe butonul “Restart” (Repornire) în timp ce țineți apăsată tasta Shift.

  • Acțiunea de mai sus va reporni sistemul la ecranul Advanced Startup (Pornire avansată).
    Mergeți la “Troubleshoot -> Advanced Options” (Depanare -> Opțiuni avansate) și selectați opțiunea “Command Prompt” (Prompt de comandă).

  • Validați discul pe care încercați să îl convertiți introducand comanda de mai jos și apăsați Enter.

mbr2gpt /validate

Dacă vedeți mesajul “Validation completed successfully” (Validare finalizată cu succes), treceți la pasul următor. Dacă vedeți erori, este posibil ca discul sau sistemul dvs. să nu îndeplinească cerințele de conversie. Dacă aveți probleme de validare în acest punct, introduceți următoarea comandă. Vă recomandăm să folosiți acest cod adițional pentru a nu pierde date.

mbr2gpt /validate /allowFullOS

După ce ați validat discul, executați comanda de mai jos:
mbr2gpt /convert

Imediat ce executați, Windows 10 va începe procesul de conversie, adică va adăuga toate fișierele de boot UEFI necesare și componentele GPT, apoi va actualiza Boot Configuration Data.

Reporniți sistemul, lansați ecranul de configurare a firmware-ului plăcii de bază și schimbați-l din Legacy BIOS în UEFI. Procedura de trecere de la Legacy BIOS la UEFI depinde de producătorul plăcii de bază. Consultați manualul pentru a afla pașii exacți.

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(6 din 14 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?