Situatie
Poți folosi uneltele vizuale de recuperare a sistemului oferite de Windows pentru a-ți rezolva majoritatea problemelor de sistem. Dar, sunt momente când trebuie să folosești Linia de Comandă și câteva comenzi specializate pentru a-ți rezolva problemele. Un examplu este atunci când calculatorul tău cu Windows refuză să pornească procedura de boot (și să încarce Windows). În acest scenariu, trebuie să folosești o unealtă în Linia de Comandă, numită Bootrec.exe. Aceasta te poate ajuta să-ți repari problemele cu master boot record (MBR), sectorul de boot și Boot Configuration Data (BCD). Iată cum se folosește, în toate versiunile moderne de Windows
Solutie
Bootrec.exe – O unealtă complexă pentru rezolvarea problemelor de boot din Windows
Nu contează versiunea de Windows pe care o folosești, poate fi mai vechiul Windows 7 sau noul Windows 10, dacă sistemul are probleme cu procedura de boot și Startup Repair nu-ți poate rezolva problemele, merită să încerci unealta Bootrec.exe. Cu ajutorul ei poți repara probleme cu Master Boot Record (MBR), poți scrie un nou sector de boot, reconstrui Boot Configuration Data (BCD) și adăuga fișiere lipsă din instalarea de Windows, care sunt folosite pentru procedura de boot. Dacă vrei o explicație despre ce înseamnă toate aceste lucruri, citește descrierile următoare:
- Master Boot Record (MBR) – este primul sector de pe partiția de sistem, unde este instalat Windows. Scopul acestuia este să îi spună BIOS-ului calculatorului unde să caute sistemul de operare, pentru a îl porni.
- Sector de boot – este regiunea de pe disc care conține codul care este încărcat în memoria RAM, necesar pornirii sistemului de operare. Un sector de boot trebuie să aibă o semnătură specifică care este identificată de BIOS ca fiind un sector de boot. Dacă această semnătură este coruptă, ori a fost schimbată, BIOS-ul nu poate găsi sectorul de boot și nu poate încărca instrucțiunile necesare găsirii și pornirii sistemului de operare. În Windows 7 și versiuni mai noi de Windows, sectorul de boot încarcă Windows Boot Manager, accesează Boot Configuration Data și folosește aceste informații pentru a încărca sistemul de operare.
- Boot Configuration Data (BCD) – BCD este o bază de date care conține datele necesare pe parcursul procedurii de boot, date care sunt folosite de Windows Boot Manager. Aceste date sunt stocate într-un fișiere care are același format ca și regiștrii Windows (Windows Registry).
Cum pornești Linia de Comandă când Windows nu pornește corect
Pentru a folosi unealta Bootrec.exe, trebuie să pornești mai întâi Linia de Comandă (Command Prompt). Dar, deoarece ai deja probleme cu pornirea sistemului, asta nu se face foarte ușor. Trebuie să folosești un disc pentru repararea sistemului ori o unitate de recuperare USB creată pe un calculator cu Windows care funcționează corect. Iată câteva ghiduri despre cum se creează astfel de unități de recuperare:
- Ce este un Disc de reparare în Windows și cum creezi unul – acest ghid se aplică pentru toate versiunile moderne de Windows. Dacă folosești Windows 7, aceasta este singura metodă disponibilă pentru a crea un disc pentru repararea sistemului. Acest disc poate fi un CD ori un DVD cu unelte de depanare potrivite calculatorului tău;
- Cum creezi o unitate media de recuperare în Windows 10 – află cum se creează o unitate de memorie USB (stick USB) cu unelte de reparare pentru Windows 10;
- Crează o unitate de recuperare USB cu unelte pentru Windows 8 & Windows 8.1 – acest ghid este util doar pentru utilizatorii de Windows 8.
Odată ce ai creat discul de recuperare, bootează sistemul de pe el. Pentru a face asta, introdu-l în calculatorul tău și, imediat ce pornești sistemul, apasă pe tasta care-ți permite deschiderea meniului pentru selectarea dispozitivelor de boot. De obicei, trebuie să apeși una dintre următoarele taste: F12, F11 sau Escape. Dar, în funcție de cine a făcut placa de bază a calculatorului tău, poate fi și o altă tastă. Când se deschide meniul pentru selectarea dispozitivului de boot, folosește săgețile de pe tastatură pentru a selecta discul sau unitatea USB cu unelte pentru repararea sistemului. Apasă Enter pe numele său și ești rugat(ă) să apeși o tastă pentru a porni de pe unitatea respectivă. Ascultă această recomandare și apasă orice tastă.
Dacă folosești Windows 10 sau Windows 8.1, atunci când pornești discul cu unelte de recuperare, ești rugat(ă) să alegi limba pentru tastatură care va fi folosită pe parcursul depanării. Dă clic ori apasă pe limba pe care o dorești. Pentru a naviga printre toate limbile disponibile, apasă pe legătura care spune: “See more keyboard layouts” (Vezi mai multe scheme pentru tastatură).
Lista de limbi disponibile este foarte lungă și va fi nevoie să derulezi destul de mult până găsești limba dorită. Odată ce ai făcut asta, la ecranul urmatorul apasă pe Troubleshoot (Reset your PC or see advanced options) – depanare.
Se deschide lista Advanced options (Opțiuni avansate). Aici, alege Command Prompt.
Dacă folosești Windows 7, ești rugat(ă) să alegi limba de introducere pentru tastatură. Fă asta și apasă Next (Următorul).
Se scanează după instalările de Windows 7 disponibile și apoi sunt listate cele care sunt găsite. Alege instalarea pe care vrei să o repari și apasă Next (Următorul).
În lista de unelte de recuperare disponibile, numită System Recovery Options, dă clic pe Command Prompt.
După ce ai deschis Linia de Comandă (Command Prompt), tastează comanda bootrec.exe și apasă Enter, pentru a vedea lista de opțiuni disponibile. După cum vezi în poza de mai jos, ai la dispoziție patru parametri: /FixMbr, /FixBoot, /ScanOs și /RebuildBcd.
Hai să vedem cum ne poate ajuta fiecare dintre acești patru parametri, în rezolvarea problemelor de boot ale sistemului. Ține minte faptul că, deși Bootrec.exe poate rezolva multe tipuri de probleme, nu-ți poate garanta succesul în orice situație.
Cum se repară Master Boot Record (MBR)
Primul parametru al uneltei Bootrec.exe este /FixMbr. Acesta permite repararea unui Master Boot Record (MBR) corupt sau nefuncțional. Îți recomandăm să folosești acest parametru când întâlnești erori cum ar fi: “Operating System not found” (Sistemul de operare nu este găsit), “Error loading operating system” (Eroare pe parcursul încărcării sistemului de operare), “Missing operating system” (Sistemul de operare lipsește) sau “Invalid partition table” (Tabela cu partiții este invalidă). Pentru a porni procesul de reparare, tastează comanda: bootrec.exe /fixmbr.
Cum se scrie un nou sector de boot
Parametrul /FixBoot scrie un nou sector de boot pe partiția de sistem. Acest sector va fi compatibil cu versiunea ta de Windows. Foloseşte acest parametru în următoarele scenarii:
- Sectorul de boot a fost înlocuit de un sector de boot non-standard Windows;
- Sectorul de boot este corupt;
- Un sistem de operare Windows mai vechi a fost instalat peste versiunea de Windows inițială.
Pentru a începe scrierea unui nou sector de boot, folosește comanda: bootrec.exe /fixboot.
Cum se reconstruiește Boot Configuration Data (BCD)
Boot Configuration Data (BCD) conține o listă detaliată a ceea ce trebuie încărcat pe parcursul procedurii de boot. Microsoft ne spune că o eroare de boot poate fi provocată și de fișiere corupte ori lipsă din BCD. Parametrul /rebuildbcd poate fi util atunci când trebuie să rezolvi erori reconstruind BCD. Pentru reconstruirea completă a BCD, execută comanda: bootrec.exe /rebuildbcd.
Cum se adaugă fișiere Windows care lipsesc din Boot Configuration Data
Dacă calculatorul tău are mai multe sisteme de operare instalate dar nu toate sunt disponibile pentru pornire, folosește parametrul /ScanOS. Atunci când îl folosești, Bootrec.exe îți va scana toate discurile pentru a găsi instalări de Windows care nu sunt incluse în Boot Configuration Data (BCD). Vezi captura de mai jos pentru o mostră despre cum arată acest proces.
În cazul în care comanda bootrec.exe /scanos returnează rezultate mai mari decât 0, poți continua procesul de reparare. La final, vei primi înapoi sistemele Windows care lipsesc acum din BCD și le vei putea porni din nou.
Mai întâi, trebuie să cureți Master Boot Record (MBR) folosind comanda bootrec /fixmbr. Apoi, introdu bootsect.exe /nt60 all /force și apasă Enter. Parametrul /nt60 aplică un cod de “master boot” care este compatibil cu boot managerul de Windows. Apoi, parametrul /all actualizează codul de “master boot” pe toate partițiile de pe sistem. Parametrul /force fortează demontarea volumelor de disc pe parcusul procesului de actualizare, pentru ca Bootsect.exe să își poată face treaba.
După ce execuți toate aceste comenzi, se va crea un nou MBR, care va folosi datele corecte pentru încărcarea sistemelor de operare Windows, de pe unitățile de disc unde se găsesc instalate.
Leave A Comment?