Situatie
Un element foarte important atunci când lucrezi cu imagini, video și jocuri este culoarea. Fiecare monitor are un profil de culoare diferit, ceea ce îl face să fie destul de diferit față de alte monitoare. Este important să te asiguri că monitorul tău afișează culori cât mai apropiate de realitate. De aceea ar trebui să instalezi profilul de culoare corect pentru monitorul tău. În acest tutorial vom explica ce sunt profilurile de culoare, de ce contează și cum le instalăm pe un calculator cu Windows.
Solutie
În general, cel mai bun loc pentru a găsi profilul de culoare corect (în cazul în care nu ai un dispozitiv de calibrare a culorilor prin apropiere), este producătorul monitorului tău. De obicei, aceste fișiere se găsesc fie pe un CD care a venit cu monitorul ori sunt disponibile pentru descărcare de pe pagina de suport a producătorului.
Vom instala profil de culori pentru LG Flatron IPS234.
Mergem pe pagina de suport a LG și scriem IPS234 în câmpul de căutare.
Căutarea a returnat mai multe variante ale acestui monitor, așa că am ales pe cea potrivită..
Se va descărca ultimul driver disponibil, el venind sub forma unei arhive. În funcție de producător, el poate fi o arhivă executabilă cu extensia “.exe”, sau un fișier de tip “.zip” sau “.rar”.
Extrage fișierele din interiorul arhivei. Printre ele, vei găsi printre ele un fișier cu extensia “.icm”.
Odată ce ai descărcat și extras profilul de culori, este timpul să îl aplici.
În Windows 10, folosește câmpul de căutare de pe bara de activități, pentru a scrie cuvântul ”color”. Apoi, apasă pe scurtătura numită ”Color Management”.
Dacă folosești Windows 7, deschide Meniul Start sau Panoul de control și caută “administrare culori”. Apoi, dă clic pe scurtătura “Modificarea setărilor de administrare complexă a culorilor pentru ecran”.
n cazul în care ești pe Windows 8.1, mergi pe ecranul Start și începe să scrii “administrare culori”. Apoi, apasă pe rezultatul “Modificarea setărilor de administrare complexă a culorilor ecranului”.
Indiferent de sistemul de operare pe care îl folosești, fereastra Gestionare culori arată la fel și oferă aceleași opțiuni.
În fereastra Gestionare culori, caută fila Dispozitive și deschide-o. În meniul de selecție Dispozitiv vei găsi o listă cu dispozitivele instalate pe calculatorul tău, începând cu monitorul (monitoarele). Dacă ai mai multe monitoare, selectează monitorul pentru care ai descărcat profilul de culori. Butonul Identificare monitoare îți poate fi de ajutor aici, deoarece el îți arată fiecare monitor cu numărul lui: ecran 1, ecran 2, etc.
După ce ai selectat monitorul corect, apasă pe Adăugaredin partea stânga jos a ferestrei. Dacă un profil de culori este deja instalat pentru monitorul selectat, se poate întâmpla ca butonul Adăugare să fie dezactivat. În acest caz, dacă totuși vrei să înlocuiești profilul de culori existent cu cel nou pe care l-ai descărcat, asigură-te că ai bifat caseta care spune “Utilizează setările personale pentru acest dispozitiv”. Apoi vei putea să apeși butonul Adăugare.
Acum se va deschide fereastra Asociere profil culoare, unde poți să vezi lista cu toate profilurile de culoare instalate. Aceste profile pot fi instalate și folosite și de alte dispozitive, precum imprimante sau scanere, sau de aplicații software de editare imagine precum Adobe Photoshop. Apasă pe Răsfoirepentru a găsi locația profilului de culoare pe care l-ai descărcat.
Selectează fișierul și apasă pe Adăugare.
E posibil să observi că ecranul și-a schimbat culorile imediat ce noul profil este aplicat. Apasă Închidere și ai terminat.
Dacă aveti mai multe monitoare, ar trebui să repetați procedura pentru fiecare monitor în parte și să descarcati și să instalati profilurile de culoare specifice fiecărui monitor.
Leave A Comment?