Situatie
Înlocuirea unui Hard Disk cu altul, SSD ori pe platane, presupune, de regulă, reinstalarea sistemului de operare și migrarea conținutului celorlalte partiții. Aceste acțiuni devin incomode și anevoioase, mai ales în cazul unor partiții de mari dimensiuni.
Însă, înaintea înlocuirii Hard Disk-ului vechi cu cel nou, este mai simplu să realizăm o clonă a celui vechi, pe care să o restaurăm pe cel nou; acțiune pe care o putem realiza și cu HDClone, un program gratuit, foarte ușor de folosit chiar și de către cei mai neexperimentați.
Solutie
Pentru descărcare, vă recomand pachetul universal (Universal Package), este mai complet și oferă posibilitatea rulării programului HDClone fără instalare.
Conținutul pachetului universal este compus din două fișiere executabile, hdclone.exeși setup.exe, o arhiva cu auto-extragere, instalabilă. Cele trei imagini ISO de 1440 KBfolosesc la crearea unui floppy disk boot-abil, cea de-a patra fiind pentru crearea unui CDboot-abil. Însă HDClone ne oferă posibilitatea creării unui mediu boot-abil încă de la prima sa rulare.
Mediul boot-abil este necesar pentru restaurarea întregului hard disk. Este chiar recomandat realizarea sa încă de la început. Deci click pe Create bootable medium. În fereastra ce se va deschide, avem posibilitatea de a crea mediul boot-abil pe un floppy disk, pe un CD sau pe un stick USB, SD Card, etc. În funcție de opțiunea fiecăruia, selectați respectivul buton de comandă pentru crearea mediului de boot.
Dar să revenim la programul HDClone. Indiferent ce versiune alegeți să rulați, interfața programului este aceeași, foarte simplă. Trebuie să specificăm ceea ce dorim să facem, prin selectarea opțiunilor respective. Aspectul interfeței se poate schimba din linkul switch din partea stânga-jos a acesteia.
Dacă doriți informații amănunțite despre fiecare opțiune de clonare, backup sau restaurare, faceți click pe semnul „?” Versiunea gratuită a programului permite doar realizarea unei clone a întregului hard disk, suficient pentru ceea ce avem nevoie.
În fereastra Source drive, așa cum ne sugerează denumirea sa, vom selecta Hard Disk-ul pe care dorim să-l clonăm, apoi click pe Next. Merită menționată și posibilitatea realizării unei imagini a unui dispozitiv portabil, stick USB, SD Card, etc, pentru o restaurare ulterioară.
În continuare, va trebui selectat Hard Disk-ul țintă pentru realizarea clonei. Bineînțeles, acesta trebuie să aibă o capacitate mai mare, sau cel puțin egală cu a Hard Disk-ului clonat. După alegerea denumirii imaginii clonă, facem click pe Next.
Opțiunile finale ale realizării clonei oferă posibilitatea stabilirii unei parole pentru o securitate sporită, posibilitatea de a împărți imaginea pe bucăți, precum și opțiunea de a copia chiar și spațiul liber de pe Hard Disk. Opțiunile avansate sunt ideale pentru realizarea imaginii, însă, dacă aveți suficiente cunoștințe despre acestea, se poate interveni. Versiunea gratuită nu permite comprimarea imaginii finale și nici verificarea acesteia.
În fereastra următoare, după ce vom da click pe Start, vom avea un rezumat al opțiunilor de clonare, având posibilitatea anulării procesului în cazul în care dorim altceva. După ce vom da click pe Start copying va începe procesul de clonare, proces care va dura destul de mult, variabli în funcție de dimensiunea Hard Disk-ului sursă. Versiunea gratuită a HDClone oferă o viteză de clonare de 30 MB/s, adică 1,8 GB/s. Printr-un calcul estimativ rezultă un timp de aproximativ 2 h 30 min pentru a clona un Hard Disk cu o capacitate de250GB; ținând cont de capacitatea hard disk-ului, nu cred că este un timp prea îndelungat.
Versiunea gratuită HDClone este compatibilă cu versiunile XP/Vista/7/8 ale sistemului de operare Windows, având suport pentru tehnologiile IDE/ATA/SATA/SATA 2/eSATA-AHCIale HDD, UHCI, OHCI, EHCI, pentru USB 1.1 și 2.0. Nu are suport pentru USB 3.0 și HDD dinamic.
Leave A Comment?