De ce sa alegem RAID 50 (sau 0+5) in locul lui RAID 5 sau RAID 10

Configurare noua (How To)

Situatie

Cand suntem pusi in situatia de alege configuratia RAID potrivita, sunt momente in care ne gandim de doua ori inainte sa actionam la configurarea acesteia.

De aceea, in solutia de mai jos, va voi prezenta de ce este bine sa alegem RAID 50 si nu RAID 5 sau 10.

 

Solutie

Pasi de urmat

Ce este si ce ne ofera RAID 50?

Eu, il gasesc foarte util, deoarece ofera un echilibru intre performanta de stocare, capacitatea de stocare si integritatea datelor, aspecte care nu se intalnesc toate laolalta in celelalte matrici RAID.

Asa cum actioneaza si celelalte multi-level matrici RAID (5,10), RAID 50 segmenteaza logic si secvential datele fizice (RAID 0) pe mai multe discuri, aceasta operatiune se cheama “striping”, folosindu-se de matricile RAID 0 si RAID 5.

Striping-ul este eficient atunci cand o unitate, care proceseaza datele, solicita citirea datelor mai repede decat unitatea de stocare i le poate oferi, referindu-ne aici la un singur disc.

Prin segmentarea sau impartirea datelor pe mai multe discuri concurente, marim viteza de citire a datelor.

Sa presupunem urmatoarea configuratie RAID 50; 3 seturi RAID 5, fiecare avand 4 discuri, deci in total 12 discuri. Capacitatea celui de-al patrulea disc din fiecare set, este dedicata pentru paritatea datelor. Acest lucru inseamna ca fiecare matrice RAID va pierde 25% din capacitatea totala pentru paritatea informatiilor.

Frumusetea lui RAID 50 consta in RAID 0, acolo unde informatia este distribuita in cele trei seturi RAID 5.

 

 

 

 

 

De ce sa alegem RAID 50?

Sunt o multime de motive pentru care putem alege RAID 50, dar cum nu intotdeauna exista solutia perfecta, va prezint cateva aspecte pro si contra, de care trebuie sa tineti cont inainte de a folosi aceasta matrice.

  • Spatiul pe disc (storage-ul)

RAID 5 solicita sacrificarea unui disc din respectiva configuratie. In configuratia noastra, daca toate cele 12 discuri ar fi intr-un singur set RAID 5,  ar insemna ca putem folosi 11 discuri pentru stocare. Pe RAID 50, trebuie sa alocam un disc pe fiecare set, pentru paritate, ceea ce inseamna ca avem deja mai putin spatiu utilizabil, decat daca am fi folosit RAID 5.

Insa, daca comparam RAID 50 cu RAID 10, o sa vedeti clar ca din punct de vedere capacitate, RAID 50 este castigator. In RAID 10, intotdeauna pierdem 50% din capacitatea totala pentru functia de mirroring.

Din moment ce configuratia RAID 5 necesita un minim de trei discuri, iar noi pierdem capacitatea unui disc pentru paritate, asta inseamna ca nu vom putea pierde niciodata mai mult de 33% din capacitatea totala, utilizand RAID 5. Deci, cu cat marim setul de discuri RAID 5, aceasta pierdere de capacitate scade.

In configuratia noastra, avand seturi de cate patru discuri pe fiecare RAID 5, capacitatea pierduta este de 25%, daca marim setul si mai adaugam inca un disc (deci 5 discuri/set), procentul scade la 20%. Cu cat acest procent scade, cu atat riscurile cresc – normal.

Configuratia RAID 50 necesita un set de minimum sase discuri; doua seturi de RAID 5, fiecare cu cate trei discuri. Preferabil ar fi sa folosim seturi de cate trei sau patru discuri pe fiecare set RAID 5.

  • Riscuri

Cu RAID 5, cu cat marim numarul discurilor pe set, cu atat este mai probabil sa experimentam un “total failure”, daca mai multe discuri se strica in acelasi timp.  Insa, mutandu-ne la configuratia noastra, RAID 50, acel spatiu aditional, la care am renuntat, se traduce in risc minim, deoarece sistemul RAID 50 poate suferi multiple erori ale discurilor atata timp cat erorile sunt generate in locurile potrivite.

Cu RAID 50, daca intampinam erori multiple in seturile RAID 5, toata matricea RAID 50 este pierduta. Dar, fiecare set (individual) RAID 5 poate rezista pierderii unui singur disc. In aceasta configuratie, nu va veti dori vreodata sa aveti mai mult de un disc defect, dar macar cu RAID 50, sansele ca un al doilea disc sa “pice” in aceelasi timp sunt foarte reduse.

Acesta este unul dintre motivele pentru care configuratia unui set RAID 5 trebuie sa fie mica, in trei sau patru discuri. Mai multe discuri pe set, poate creste riscul de dubla defectiune a discurilor.

Retineti, ca “0”, ca parte a lui RAID 50 ofera asa numita functie “no fault tolerance” sau 0 toleranta. Practic, doar la nivele individuale RAID 5, exista toleranta, RAID 0 ofera suport doar pe partea de performanta.

  • Performanta

RAID 50 nu exceleaza la acest capitol, asa cu RAID 10 o face, sa zicem ca in cazul unei reconstructii RAID (rebuild), dar macar teoretic, pe foaie, RAID 50, ofera o performanta mai buna in scriere decat RAID 5. Acest lucru, il situeaza pe RAID 50 undeva la mijloc intre RAID 10 (castigator al performantei) si RAID 5, care in functie de incarcarea discurilor, este destul de slab.

Acum, practic, performanta este in functie de controllerul RAID si tipul de informatii care sunt procesate. Dar, ca si statistici, RAID 50 ofera o excelenta performanta de citire a informatiilor.

 

Pe scurt…. ca si o concluzie,

Cand vine vorba de a pune in balanta capacitatea de stocare, riscurile si performanta, doar cateva dintre matricile RAID indeplinesc atat de multe aspecte, ca RAID 50:

  • Capacitatea. Chiar daca RAID 50 utilizeaza mai mult spatiu “gol” decat RAID 5, tot este mai bine decat RAID 10, deci e o alegere buna.
  • Risc. Cu RAID 5 individual, riscam sa pierdem si al doilea disc, compromitand intregul sistem si datele. RAID 50, are avantajul ca suporta pierderea mai multor discuri, atata timp cat acestea sunt cele potrivite.
  • Performanta. Una peste alta, performanta scriere/citire depinde strict de o multime de factori. RAID 50 ofera clar performanta superioara de scriere, fata de un RAID 5 individual.

 

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(27 din 77 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?