Ecran albastru (BSOD) cu eroarea 0x00000124

Rezolvare problema (Fix IT)

Situatie

Instrucțiunile din articol presupun că avem cunoștințe minime despre hardware-ul și bios-ul calculatorului sau suntem dispuși să aflăm și din alte surse (manualul plăcii de bază, internet, prieteni, etc) cum se fac practic operațiunile următoare)

Aceasta e una din rezolvările pentru BSOD 0x124

Rezolvare rapidă: se dezactivează din BIOS turbo boost și se scade multiplicatorul procesorului cu 2x sau 4x, eventual se ține calculatorul oprit peste noapte după ce s-au făcut cele de mai sus.
(detalii mai jos)

Rezolvare și analiză detaliată:

Avem un calculator relativ nou cu procesor Intel i7 și după ani buni de funcționare corectă ne apar, fără să fi făcut schimbări la calculator, erori de tip ecran albastru (bsod) 0x00000124, pe scurt 0x124. Această eroare e legată în cazul de față, de ceva ce nu funcționează bine în procesor și reprezintă de obicei un prim semn că procesorul e ”bolnav” și va ceda cândva în viitor. Vestea bună e că se poate face ceva în această privință, în sensul că procesorul nu va ceda prematur sau măcar vom prelungi durata de viață semnificativ.

De ce apar aceste erori? Cauza principală o constituie o îmbătrânire prematură a procesorului (sau blocuri funcționale din procesor) datorită temperaturilor înalte la care a funcționat o perioadă prea mare de timp, combinate cu o frecventă ridicată la care oricum funcționa procesorul în mod nativ (excludem overclocking-ul).

De ce apare această îmbătrânire prematură? În selecția procesoarelor pentru o anumită frecventă există o toleranță și e foarte posibil ca procesorul nostru să fie la limita de jos a toleranței pentru frecvența respectivă și implicit mai puțin rezistent în timp pentru regimul de funcționare la care a fost supus. Deasemenea mai pot fi mici defecte care apar sau se accentuează în timp favorizate de temperaturi înalte.

Simptome

Pentru reproducerea erorii putem face următorul test: pornim prime95>just stress testing>smal FFT>number of torture tests threads to run 1>OK. În task manager clic dreapta pe prime95.exe>set affinity>bifam numai un nucleu de procesor, de ex. CPU 0. daca avem windows 8 schimbam afinitatea procesulul prime95.exe din tab-ul Details.

Prin aceste operațiuni forțăm ca la un nucleu din procesor să se activeze turbo boost și astfel să crească frecvența pe acel nucleu, de obicei calculatorul dă eroare în prime95, apare BSOD sau se restartează aproape imediat sau în 10-15 minute. Putem testa și celelalte nuclee (CPU1,2 etc) dacă nu apare eroarea sau pe toate deodată.

Solutie

Pasi de urmat

Se recomandă scăderea temperaturii procesorului . Pentru acest lucru putem face mai multe lucruri pe care le voi descrie în continuare în ordinea eficienței:

1. Schimbarea coolerului, de obicei livrat de intel odata cu procesorul, cu un cooler mai bun. În funcție de buget aș recomanda un cooler de cel puțin 80-100 lei. Prin trecerea de la cooler-ul intel la altul se pot obține scăderi ale temperaturii de 10 grade sau mai mult.

2. Înlocuirea pastei termice care aproape sigur s-a uscat și nu mai conduce căldura așa cum trebuie. Recomand Arctic Silver Ceramique deoarece e aproape la fel de buna ca pastele termice de top (la 0,5-1 grade distanță) și are avantajul că e foarte stabilă în timp, va fi la fel de bună și în 6 ani (testat), poate 10. Și la un cooler nou tot Arctic silver Ceramique recomand în locul pastei producătorului.

3. Curățarea de praf a coolerului e soluția cea mai la îndemână și dacă avem un cooler foarte prăfuit poate duce la scăderea semnificativă a temperaturii. Cel puțin acest pas să îl facem dacă nu avem posibilitatea schimbării coolerului sau a pastei termice.

Acum trebuie să rezolvăm într-un fel problema cu procesorul. Următoarele operațiuni se efectuează în BIOS

Procesorul are o problemă cu funcționarea la o frecventă prea ridicată pentru situația actuală (îmbătrânire prematură). Presupunem că nu avem activate opțiuni de overclocking

În primul rând putem dezactiva opțiunea turbo boost pentru a limita creșterea frecvenței peste o anumită limită, de exemplu de la 2,93GHz nominal la 3,2GHz în turbo boost. În cazul de față procesorul nu mai lucrează corect la 3,2GHz și dezactivând turbo boost, limităm frecvența la 2,93Ghz unde funcționează corect.

Dacă nu se rezolvă, atunci pe lângă dezactivarea turbo boost trebuie să scădem și frecvența, acest lucru îl facem prin scăderea multiplicatorului de exemplu de la 22x la 20x poate 18-19x dar nu trebuie să scădem prea mult deoarece scade și performanța.

Alt lucru de ținut minte: am observat că schimbările de frecventă nu produc întotdeauna efecte imediat, mai exact, dacă am scăzut frecvența de la 2,93Ghz la 2,6Ghz efectele acestei scăderi se văd după 12-24 de ore. Exemplu: am scăzut frecvența și încă ma apar erori 0x124, DAR a doua zi, în aceleași condiții (frecvența 2.6Ghz) nu mai apar erori. Acest comportament a fost verificat pe doua calculatoare care funcționează de 6 luni cu frecvența scăzută fără erori.

În cazul procesoarelor de laptop această soluție nu poate fi aplicată în 99% din cazuri deoarece nu se poate modifica multiplicatorul.

E posibil ca în cazuri extreme să scădem multiplicatorul și mai mult, eventual dezactivăm pe rând nuclee ale procesorului din bios. Nu am întâlnit astfel de cazuri dar e bine sa fim pregătiți.

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(34 din 66 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?