Inlocuirea unui HDD cu un SSD

Configurare noua (How To)

Situatie

In peste 90% din cazuri, statia voastra de lucru, fie ea PC sau laptop,  se misca “in reluare” din cauza Hard Diks-ului (HDD). Toate celelalte subansamble ale unui sistem au evoluat in ultimii 10 ani cu o viteza naucitoare, noi tehnologii fiind lansate pe piata cel putin o data la un an. Hard Disk-urile au evoluat si ele, dar intr-un ritm mult mai lent, iar principala evolutie o reprezinta cresterea capacitatii de stocare. Din fericire, solutia alternativa, Solid State Drive-urile sau SSD-uri nu mai reprezinta un moft.

1. Verifica manualul laptopului si apoi achizitioneaza un SSD

In manualul laptopului, fie el primit in cutia originala sau downloadat de pe site-ul producatorului, gasesti informatii utile despre ce SSD se potriveste dispozitivului tau si daca poti instala SSD-ul in locul HDD-ului fara sa pierzi garantia.

Cu informatiile din manual, rascoliti magazinele online si/sau cele offline si alegeti un model de SSD, dar nu il cumparati inca. Desi acesta s-ar putea sa corespunda cu toate cerintele cunoscute pana acum, e posibil sa intampinati si alte probleme. Pentru a le evita rascoliti si internetul, mai ales forumurile de specialitate si vedeti daca cineva a mai reusit sa instaleze modelul ala de SSD in modelul vostru de laptop. In cazul meu, abia dupa achizitie am aflat ca anumite SSD-uri (cum ar fi cele produse de Crucial) nu sunt recunoscute de celelate componenete ale laptopului.

2. Instalarea SSD-ului in locul HDD-ului

2.1 Fa backup tuturor fisierelor importante

Fie ca o faci in cloud, fie ca folosesti un Hard Disk extern, ai grija ca fiecare fisier important sa aiba o copie de rezerva undeva unde nu poate fi afectata de procesele urmatoare.

2.2 Cloneaza HDD-ul curent pe SSD (optional)

Cel mai probabil, HDD-ul curent ofera spatiu de stocare mult mai mare decat SSD-ul proaspat cumparat, deci nu vei putea inghesui totul pe noul SSD. Poti incepe prin a muta pe o solutie de stocare externa sau in cloud anumite informatii pana cand spatiul ocupat pe Hard Disk este cu minimum 10 % mai mic decat capacitatea totala a SSD-ului. Eu am folosit serviciile Google Drive si Dropbox pentru a muta o parte din fotografii si clipuri video de pe Hard Disk.

De ce sa clonezi informatia de pe Hard Disk pe SSD? Pentru ca, o data facut swap-ul intre cele 2 vei avea un sistem complet functional si iti poti relua activitatea imediat.

SSD-urile Samsung vin cu un CD atasat ce contine si un soft pentru clonare, se numeste Samsung Data Migration Software, nu stiu daca alte marci vin insotite de un astfel de soft. Am cumparat un SSD Kingston pentru un sistem Desktop si nu a venit insotit de niciun soft aditional. In majoritatea cazurilor acest soft ar trebui sa fie suficient deoarece poate sa faca shrink singur pentru spatiul liber si sa-ti cloneze partitiile pe SSD. Ce nu am reusit sa fac eu utilizand acest soft a fost sa clonez si partitiile de recovery.

2.4  Sculele necesare

Asigura-te ca ai la dispozitie toate sculele necesare. Incearca sa eviti improvizatiile. In mod normal ti-ar trebui surubelnite drepte si surubelnite cu cap cruce, eu am folosit 2 surubelnite drepte si 3 cu cap cruce. Dar am mai desfacut alte laptopuri care aveau si suruburi ce necesitau surubelnite cu cap TORX.

2.5 Dezasamblarea laptopului

Noteaza, filmeaza si/sau fa poze inainte sa desfaci suruburile. Pune suruburile pe categorii  pe coli de hartie diferite sau in recipiente separate si noteza-ti de unde l-ai desurubat pe fiecare astfel incat sa poti pune fiecare surubel inapoi in locul original. Eu mi le puneam pe coli incercand sa recreez o schema cu gaurile de unde le-am desfacut. Manevreaza cu grija fiecare componenta, nu trage de fire si nu lovi niciun cip. Atentie la tastatura, in general ea se conecteaza la placa de baza a laptopului utilizand unul sau doua fire scurte si late.

2.6 Schimbul efectiv intre Hard Disk si SSD

Dupa ce ai dezamblat laptopul si ai ajuns la Hard Disk, deconecteaza cu grija cablurile (ar trebui sa fie 2) si abia apoi desfa suruburile cu care acesta este prins de carcasa.  Ar trebui ca SSD-ul sa se potriveasca perfect in locul HDD-ului si sa il poti monta urmand in ordine inversa pasii pe care i-ai facut pentru demontarea Hard Disk-ului. Dupa ce ai montat la loc fiecare componenta si fiecare surubel, pentru asta te poti folosi de pozele, notitele sau clipurile facute la pasul anterior, poti porni laptopul. Nu este recomandata pornirea lui inainte sa fie reasamblat complet. Daca ai urmat si pasul 2.2, ar trebui sa ai un sistem complet functional singura diferenta fiind ca totul se misca mult mai rapid.

3. Instalarea vechiului HDD ca al doilea Hard Disk in locul unitatii optice (optional)

Pentru ca pretul per GB la un SSD este inca destul de mare, am hotarat sa renunt la unitatea optica pentru a instala vechiul HDD in laptop. Astfel am si spatiu de stocare pentru fisierele multimedia, poze si filme din calatorii.

Un HDD Caddy este un adaptor cu dimensiunile unitatii optice care poate acomoda un Hard Disk de 2.5 inch (Hard Disk pentru laptop).

Solutie

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(8 din 28 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?