Instalarea si folosirea unui host local | Ce este localhost?

Configurare noua (How To)

Situatie

Ce este un server local?
Un server local este un program prin intermediul caruia putem vizualiza paginile web care au extensia “.php“. In momentul in care cream o pagina web ce contine scripturi php, acestea nu pot fi vizualizate printr-o simpla deschidere a unui browser. Un browser nu este capabil sa interpreteze scripturile php si prin urmare nu va afisa nimic din respectivele scripturi pe pagina.
Aici intervine serverul local.

Solutie

Instalare server local
Exista mai multe programe ce pot fi folosite pe post de server local, dar personal recomand XAMPP sau WAMPP.Aceste doua programe sunt gratuite.

Pentru a instala XAMPP trebuie mai intai sa descarcam pachetul de instalare.
– Pachetul de instalare il poti gasi cautand pe google termenul “descarcare xampp” si intrand pe site-ul oficial. Dupa ce ai urmat pasii si finalizat instalarea programului este posibil sa iti apara o notificare de la firewall la care va trebui sa apesi pe butonul “Allow acces” pentru a permite programului sa functioneze.

Folosire server local
De obicei un server local se instaleaza in partitia C, intr-un folder avand numele programului.
Si in cazul programului XAMPP este la fel. Pentru a deschide panoul de control trebuie sa intram in “My computer” la urmatoarea adresa: “Local Disk (C)\xampp” si sa cautam fisierul “xampp-control” exact ca in imaginea urmatoare:
control panel xamp

Dupa ce ai localizat acest fisier deschide-l si porneste modulul “Apache” si “MySQL” apasand butonul “Start” din dreptul fiecaruia:
control panel xamp apache

  • Acum ca am pornit serverul local trebuie ca orice fisier care are extensia “.php.” si pe care dorim sa il vizualizam intr-un browser sa fie salvat sau mutat intr-un anumit folder din programul XAMPP si anume folderul “htdocs”.
  • Folderul “htdocs” se afla in acelasi folder cu fisierul “xampp-control”. Adresa folderului “htdocs” este urmatoarea: “Local Disk (C)\xampp”.
  • Sa presupunem ca avem un fisier cu extensia “.php” avand numele “test.php” si care este deja mutat in folderul “htdocs”. Pentru a vizualiza continutul fisierului “test.php” trebuie sa deschidem un browser si la url sa scriem urmatoarea adresa: “localhost/test.php” apasand ulterior pe butonul enter.
  • Daca fisierul nostru “test.php” se afla intr-un folder numit de exemplu “folder” si care se afla in “htdocs” ar fi trebuit sa scriem in browsrt urmatoarea adresa: “localhost/folder/test.php”.
    Din acest moment poti vizualiza paginile ce au extensia “.php”.

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(11 din 25 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?