Situatie
Noua drona de la Parrot, merita investitia?
Solutie
În ultimul timp dronele au început să aibă din ce în ce mai mult succes pe piață. Când ne gândim la o dronă tindem să ridicăm privirea și să o căutăm pe cer, dar se pare că acum trebuie să o căutăm și pe jos, deoarece Parrot a vrut să acopere zona terestră lăsată de izbeliște de producători. Astfel Parrot ne prezintă Jumping Sumo, mini-drona terestră care contrar numelui „sumo” este destul de rapidă.
Pachetul nu a fost unul bogat în accesorii, acesta conținând: drona, bateria, cablu USB – micro USB, piciorușe de rezervă pentru sistemul de jump și instrucțiunile de folosire (în care bineînțeles se regăsește și limba română). Nici nu ai avea nevoie de mai multe accesorii, poate doar de o baterie de rezervă.
Primul lucru la care m-am gândit atunci când am primit drona în teste, a fost o mașinuță teleghidată din tinerețe, doar că adaptată vremurilor noastre. La prima impresie mi-am zis că o să o distrug din prima zi, deoarece este extrem de ușoară(180 g) și părea destul de fragilă, acest lucru datorându-se roților făcute dintr-o spumă și a spițelor dintr-un plastic asemănăor găletușelor pentru copii. Dar cum necum după o săptămână intensă cu căzături de la 2-3metri, izbit de ziduri și manevre bruște pe asfalt, aceasta nu a pățit absolut nimic, nici măcar roțile n-au avut urme de uzură.
Îmi place că drona nu vine însoțită de o telecomandă ci poate fi controlată doar cu smartphone-ul/tableta folosind rețeaua wireless pe care o emite. După conectare la rețeaua wireless a dronei, a durat aproximativ 1 minut până când aplicația a detectat drona.
Calitatea video este foarte slabă din pacate, doar rezoluție VGA atât la live-streaming cât și pe captura video și foto. Dar nu rezoluția a fost cel mai slab, aspect din punctul meu de vedere, ci faptul că trebuie să atașezi un stick micro USB ca să poată înregistra video pe el. Atenție, zic micro USB, un stick normal pe care îl aveți prin casă nu va funcționa din păcate.
Începusem să uit de problema multimedia atunci când am scos drona la o simplă plimbare. În aplicație găsim aproximtiv 10 „scheme” pe care le poate face Sumo, printre care: săritura de 80 cm în lungime sau înălțime, rotire 360 grade, slalom, tatonare (prin care drona bate cu coada în pământ), ș.a.m.d.. Din păcate distracția nu a durat foarte mult deoarece în mai puțin de 20 minute, cu tot cu sărituri și plimbat, bateria s-a terminat, iar ca să reîncarci bateria la 100% trebuie să aștepți 90 de minute, deoarece aceasta are o capacitate de 500 mAh și permite un încărcător de maxim 1A.
Pro
- Control prin smartphone/tabletă
- Rezistență la impact
- Conectare prin wireless (perminte o rază mai mare de acțiune decât la bluetooth)
Contra
- Rezoluție slabă
- Necesitatea unui stick micro USB pentru înregistrare video (pentru poze nu este nevoie)
- Bateria – capacitate mică și durată mare de încărcare
- Materialele folosite
Concluzii
Jumping Sumo poate că nu este o dronă perfectă, poate oferă cel mai bun raport calitate/preț, dar ce-i sigur este că dacă o achiziționați pentru copil acesta va fi foarte fericit. Iar dacă o achiziționați pentru dumneavoastră, pentru acele 20 de minute o să vă simțiți din nou ca un copil.
Leave A Comment?