Situatie
ASUS ROG GR8 este un mini PC de gaming foarte interesant care promite să ofere multă putere de calcul într-o unitate care rivalizează ca dimensiuni cu consolele de gaming.
Solutie
Pasi de urmat
Caracteristici hardware
ASUS ROG GR8 II este disponibil în mai multe configurații hardware. În primul rând, ai de ales între următoarele procesoare: Intel Core i5 6400, Intel Core i5 7400, Intel Core i7 6700 și Intel Core i7 7700. Noi am primit în teste versiunea cu cel mai bun procesor. Este un Intel Core i7 7700, cu patru nuclee, opt fire de execuție și o frecvență de bază de 3,6 GHz care poate fi ridicată la 4,2 GHz în Modul Turbo.
Memoria RAM disponibilă variază între 8 și 32 GO. Versiunile cu procesoare Intel Core i5 au de obicei 8 sau 16 GO de memorie RAM iar cele cu Intel Core i7, au 16 sau 32 GO. Versiunea testată de noi are 6 GO de memorie DDR4-2400 RAM, creată de Samsung. Poți vedea caracteristicile sale în captura de ecran de mai jos.
Placa video pare să fie identică cu cea de pe ASUS VivoPC X, pe care l-am testat acum câteva săptămâni. Este vorba de o placă video NVIDIA GeForce GTX 1060 cu 3 GO de memorie GDDR5 și suport nativ pentru DirectX 12. O poți conecta la un maxim de trei monitoare simultan.
Stocarea este o altă variabilă pe care trebuie să o iei în considerare. Poți avea un SSD M.2 Intel SanDisk cu o capacitate care variază între 128 și 512 GO ori un hard-disk tradițional cu o capacitate de 500 GO sau 1 TO. Spațiul de stocare este foarte important pentru viteza sa și, dacă ești un gamer care se respectă, trebuie să-ți cumperi o versiune cu SSD. Sistemul testat de noi are un SSD de 256 GO. Poți vedea o parte dintre caracteristicile sale în captura de ecran de mai jos.
În ceea ce privește porturile și conectivitatea, ASUS a făcut o treabă foarte bună cu acest sistem: primești două porturi HDMI, un port DisplayPort, două porturi USB 3.0, un port USB 3.1 Type A, un port USB 3.1 Type C, un port Ethernet, un lacăt Kensington, mufa de alimentare, un jack audio și unul S/PDIF. Unele porturi sunt pe partea din față a sistemului, pentru acces rapid.
ASUS se laudă cu faptul că îți oferă opțiuni de rețelistică de top. Avem la dispoziție o placă de rețea Intel Ethernet (I219-V) pentru conexiuni cu fir de 1 Gbps și o placă wireless Intel Dual Band Wireless-AC 8260, cu suport pentru standardul 802.11ac și transferuri 2×2 MIMO. Din moment ce discutăm despre un dispozitiv premium, creat pentru pasionații de jocuri, am fi preferat suport pentru transferuri 3×3 MIMO sau 4×4 MIMO, în ton cu routerele cele mai puternice de la ASUS. Antenele plăcii de rețea wireless sunt situate pe partea de sus a carcasei, pentru o mai bună transmitere a semnalului și sunt protejate de interferențele care ar putea fi provocate de celelalte componente. O surpriză plăcută este și prezența unui cip TPM 2.0, pentru criptare.
Una dintre facilitățile promovate de ASUS este sistemul lor de iluminare cu leduri RGB numit Aura Sync. Folosind aplicația potrivită, poți să te bucuri de doisprezeze moduri de sincronizare periferică și de zece efecte luminoase.
ASUS ROG GR8 II este un mini-PC de patru litri, care concurează cu succes consolele Xbox One și PlayStation 4. Are o mărime de 88 x 299 x 281,3 mm în lungime, lățime și înălțime. Fără alimentator, sistemul are o greutate de 4 kilograme și este ușor de transportat la un LAN party.
Performanțe în testele sintetice
Am început prin a evalua cât de rapid pornește acest mini PC, folosind BootRacer. Așa cum se vede mai jos, ASUS ROG GR8 II pornește, în medie, în 26 de secunde. Este un timp bun dar pe alte SSD-uri M.2 se poate și mai bine.
Apoi, am evaluat cât de bine performează ASUS ROG GR8 II în scenarii de utilizare casnice precum navigarea pe internet, editarea de documente, apeluri video, editare de poze și jocuri casual. Pentru a obține o măsurătoare, am folosit PCMark 8 și testele Home accelerated. Sistemul a obținut 5407 puncte, ceea ce confirmă că este mai mult decât capabil pentru astfel de sarcini.
Apoi, am folosit cea mai nouă versiune de 3DMark. ASUS ROG GR8 II a avut un scor mai mare decât ASUS VivoPC X în toate testele: Time Spy (4016 puncte), Fire Strike (10 547 puncte), Sky Diver (28 498 puncte) și Cloud Gate (29 818 puncte). Rezultatele ne arată că acest calculator este foarte capabil să ruleze jocuri moderne în Full HD, la setări de calitate înaltă, fără niciun fel de probleme.
ASUS a creat acest sistem asemănător unei console și pentru experiențe de realitate virtuală, fiind certificat VR Ready. Pentru a verifica adevărul afirmațiilor ASUS, am folosit SuperPosition, o baterie de teste sintetice care evaluează performanța unui calculator în experiențele de realitate virtuală.
ASUS ROG GR8 II a obținut scorul maxim de 10.000 de puncte și verdictul Ready (Gata) în testele VR Optimum optimizate pentru Oculus Rift.
Următoarea componentă testată este SSD-ul M.2 Intel SanDisk, folosind CrystalDiskMark. Așa cum se vede mai jos, este o unitate mai rapidă decât SSD-urile obișnuite. Însă, alte SSD-uri M.2 pot ajunge și la viteze de 600 MO/s pentru viteza de citire a datelor.
Am testat și sistemul de răcire folosind aplicația FurMark. După jumătate de oră de stresat la maxim placa video, aceasta nu s-a încălzit mai mult de 74 de grade celsius. Este un rezultat bun pentru un mini PC cu răcire pe aer.
La final, am vrut să vedem și cât de rapidă este placa de rețea wireless de pe ASUS ROG GR8 II. Aceasta este o placă Intel Dual Band Wireless-AC 8260, cu suport pentru standardul 802.11ac și transferuri 2×2 MIMO. Laptop-urile de gaming au început să ofere transferuri 3×3 MIMO, care tinde să fie și mai rapid și speram să vedem această tehnologie și pe ASUS ROG GR8 II. Pe o conexiune la internet de 1 Gbps și un router de top ASUS, am obținut o viteză de transfer de 300 Mpbs.
Testele au arătat că ASUS ROG GR8 II este un sistem de gaming de foarte bună calitate, care poate bate cu ușurință cele mai bune console.
Leave A Comment?