Situatie
R-studio e un program foarte util în recuperarea datelor șterse sau care nu mai sunt accesibile, de pe unități de stocare (Hard disk, SSD, stick-uri de memorie, carduri de memorie). E posibil ca din greșeală să fi șters un fișier sau folder. Se mai poate întâmpla ca din motive misterioase (numai de microsoft știute) să ne trezim ca hard disk-ul extern nu mai e recunoscut de windows și ne cere să îl formatăm (NU îl formatați, s-ar putea să se piardă tot). Ce putem face? vedem în continuare.
Solutie
Pasi de urmat
În primul rând evaluăm situația,
- Dacă am șters ceva de pe o partiție, e indicat să nu mai folosim partiția respectivă pentru, adică nu mai intrați pe ea, fiecare accesare produce operațiuni de scriere care e posibil să suprascrie fișierele/folderele pe care le-am șters
- In cazul fericit (voi explica de ce) în care partiția nu mai e recunoscută, această partiție e blocată la scriere, windows poate doar să citească. În această situație stăm mai bine decât dacă am fi șters fișiere deoarece partișia nu poate fi scrisă deci nici nu se poate modifica informația de pe ea și se pot recupera 99,99% din date. Când partiția nu mai e recunoscută aceasta apare ca RAW în Disk management
- Dacă în disk management nu ne apare nicio partiție pe hard disk-ul respectiv atunci problema e mai gravă și sunt șanse mari să nu putem recupera datele. Putem încerca să conectăm și să deconectăm cablul sata din HDD până e detectat HDD-ul de windows. Am reușit să recuperez informațiile în modul acesta, după ce am deconectat/conectat de aproximativ 20 de ori un HDD dar nu garantez că merge (am avut noroc atunci).
Programul se descarcă de la http://www.rstudio.com/
În cazul în care am ajuns să avem de a face cu recuperări de date, se presupune că deja suntem la un nivel de cunoștințe de IT, peste medie, prin urmare nu voi intra în detalii cu instalarea programului, voi face doar mențiunea că nu trebuie instalat pe aceiași partiție pe care sunt informațiile ce vrem să le recuperăm.
Folosire
În exemplul de față voi recupera date de pe un card SD, dar procedura e la fel pentru orice recuperare.
În interfața aplicației putem vedea următoarele elemente:
Device view – aici vedem toate dispozitivele care sunt detectate de windows, dacă nu apar în windows, nu apar nici aici. E posibil ca atunci când pornim R-studio să dureze mai mult, acest lucru se întâmplă când aven HDD-uri sau alte unități de stocare cu probleme, în situația asta lăsăm programul să aștepte ca windows să detecteze toate unitățile (poate să dureze și 30 de minute). În device view vedem ce sistem de fișiere are unitatea de stocare, de unde începe partiția și ce dimensiune are. Când la o anumită unitate de stocare nu ne arată nicio partiție,acea unitate trebuie scanată cu r-studio pentru a detecta partițiile, vom vorbi în alt articol despre acest lucru.
Recuperare fișiere șterse.
Cel mai bine e să facem o imagine a partiției/hard disk-ului de pe care vrem să recuperăm informația. Acest lucru e util deoarece nu știm dacă respectiv-ul HDD va mai porni după ce îl deconectăm sau oprim calculatorul, de asemenea în felul acesta suntem siguri că avem o copie exactă a hdd-ului/stick-ului și pe care putem lucra fără riscul de a strica ceva.
Imaginea e o copie exactă a sectoarelor de pe unitatea de stocare și se realizează în felul următor: click dreapta pe partiția/disk-ul după care vrem să facem imaginea, alegem create image.
Apare fereastra de creare a imaginii
- Alegem unde vrem să salvăm, NU pe aceiași partiție de pe care vrem să recuperăm
- salvăm în format comprimat pentru că unitățile de stocare pot sa aibă mult spațiu liber iar imaginile de HDD ar fi mai mari decât e nevoie. De exemplu un HDD de 500GB știm are ~100GB de date efectiv, nu ave rost să salvăm ce nu ne interesează adică spațiul gol, acesta va fi comprimat foarte mult deoarece nu conține date. Și restul informațiilor vor fi comprimate dar mai puțin.
- Împărțirea imaginii în bucăți anumite dimensiuni e utilă dacă vrem să copiem imaginea pe dvd/cd sau pe unități de stocare formatate fat32 (pentru fat32 dimensiunea maximă a unui fișier e de 4GB). De asemenea se recomandă împărțirea și pentru că e posibil ca la copierea dintrun loc în altul să apară vreo eroare și una e să copiezi din nou 200GB alta să copiezi numai bucata de 20GB la care s-a întâmplat să apară eroarea.
În partea a doua vom continua cu prezentarea modului de lucru pentru recuperarea efectivă a datelor. Partea a doua se găsește aici.
Leave A Comment?