Situatie
Solutie
BYOD – Bring Your Own Device este o modalitate de a spori confortul angajaţilor la locul de muncă în scopul creşterii productivităţii. Aceasta politică este des întâlnită în domeniile în care se utilizează intens tehnologiile informaţionale (IT). Aduce avantaje printr-o satisfactie crescută a angajaţilor ceea ce determină creşterea productivităţii precum şi reducerea costurilor. Procentul de acceptare a principiilor BYOD variază de la domeniu la domeniu, ce mai mare rată de utilizare (peste 90%) înregistrându-se în domeniul educaţional. Aici există chiar şi conceptul de şcoală BYOD, şcoală la care elevii vin cu propriile dispozitive mobile.
Cele mai multe dezavantaje induse de utilizarea politicilor BYOD în cadrul unei companii sunt legate de securitatea informatică. Procesarea sau stocarea informaţiilor sensibile pe dispozitivele utilizatorilor va genera întotdeauna riscuri cu privire la securitatea lor (a informaţiilor).
Au existat situaţii când, angajatii au pierdut dispozitive pe care erau stocate informaţii sensibile apartinând companiilor la care lucrau. De asemenea, dispozitivele mobile pot fi vândute sau transmise unui membru de familie fară a şterge în prealabil informaţiile stocate pe acestea. Sau dispozitivul utilizat la locul de muncă este folosit acasă de copii pentru a se juca, informaţiile stocate fiind în pericol de a fi transmise accidental prin email sau prin aplicaţii cloud (Dropbox, Google Drive). Altă situaţie este aceea când, angajaţii părăsesc compania având informaţii stocate pe dispozitivele mobile.
La momentul actual, BYOD este implementat în cadrul companiilor în 4 variante:
- Utilizatorii au acces nelimitat cu dispozitivele personale la datele şi sistemele companiei;
- Utilizatorii au acces cu dispozitivele personale doar la informatii şi sisteme care nu sunt sensibile.
- Utilizatorii au acces la informaţii sensibile doar sub controlul departamentului IT privind aplicaţiile instalate şi informatiile procesate pe dispozitivele personale.
- Utilizatorii au acces la informaţii sensibile fără a avea posibilitatea de a le stoca pe dispozitivele personale.
La momentul actual, BYOD evoluează într-un concept mai larg : BYOx – Bring Your Own x – Bring Your Everything, mai precis adu-ţi propriul tău obiect (x).
BYOx înglobează BYOA – Bring Your Own Apps, BYOE – Bring Your Own Encryption, BYOI – Bring Your Own Identity, BYON – Bring Your Own Network , BYOW – Bring Your Own Wearables, BYOT – Bring Your Own Technology, BYOP – Bring Your Own Phone, BYOPC – Bring Your Own Personal Computer.
BYOD (BYOx) este un concept de succes în mediile corporatiste datorită naturii umane şi în special a particularităţilor specifice fiecărui individ. Dacă o persoană are o productivitate foarte bună utilizând anumite aplicaţii şi tehnologii, atunci aceasta va avea probleme de adaptare la tehnologiile impuse de compania la care este angajată, ceea ce va genera o stare de stress contraproductivă. BYOD este o politică ce vine în primul rând în sprijinul angajatorilor, în ideea că, un angajat fericit va fi mult mai productiv şi mai creativ decât unul nefericit.
Kaspersky Security for Mobile este disponibil atât ca soluție individuală, cât şi ca o componentă a pachetului Kaspersky Endpoint Security for Business. Un agent mobil este instalat pe dispozitiv pentru a oferi protecție avansată împotriva amenințărilor anti-malware, în timp ce Mobile Device Management (MDM) asigură configurarea sigură a dispozitivelor mobile, fiind simplu de utilizat.
Datele companiei pot fi izolate și criptate într-un fişier pe dispozitivul personal și, datorită funcţiilor Remote Find, Lock şi Wipe, aceste date pot fi șterse în cazul în care dispozitivul este pierdut sau furat. Folosirea unei singure console de administrare centralizată face ca toate dispozitivele companiei, inclusiv dispozitivele mobile BYOD, să poată fi gestionate de pe o singură platformă integrată de securitate.
Leave A Comment?