Security at Home

Configurare noua (How To)

Situatie

Atacurile cibernetice sunt in crestere. Suntem pusi in situatia de a lua extra masuri pentru siguranta noastra atunci cand folosim un dispozitiv din comoditatea casei noastre.

Solutie

Sfaturi:

Routerul:  Majoritatea personelor dupa ce achizitioneaza un router nu schimba parola implicita. In 99% din cazuri parola este una foarte usoara (ex: admin). Graficul reprezinta rapiditatea in care un atacator poate compromite un echipament.

Updateuri la zi: Cu fiecare update adus unui device/sistem de operare se combate un risc la care acesta a fost supus. Nu este remomandat folosirea aplicatiilor de genul third party, multe dintre ele fiind free si nelicentiate supun utilizatorul la viitoare atacuri.

Antivirus: O investitie intr-un astfel de program (majoritatea avand si VPN) reprezinta prima linie de aparare impotriva unui malware, trojan, spyware. VPN-ul (retea privata virtuala) este un serviciu care creaza o conexiune criptata.

Dispozitive diferite (telefon, tableta, laptop, etc.). Este indicat sa folosim dispozitiv diferite pentru activitatile generale. Un telefon de pe care se face plata online nu ar trebui lasat nesupravegeat pentru folosirea acestuia de catre un copil. Majoritatea jocurilor de pe telefon/PC au siteuri dedicate de unde se pot achizitiona asa numitele PAY TO WIN accesorii. Copilul este la un click distanta de acestea.

Criptare: Este un proces de protejare a datelor cu caracter personal prin utilizarea metodelor matematice pentru a le amesteca in asa fel incat persona care detine KEY-ul poate vizualiza ce contine fisierul. Un fisier criptat pentru atacator arata astfel:

Cele mai folosite sisteme de operare au implementate criptari proprii pe care trebuie sa le activam sau instala in cazul Linux-ului.

Windows – BitLocker

macOS – FileVault

Linux – dm-crypt

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(8 din 14 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?