Situatie
RAID (Redundant Array of Inexpensive Disks) este o tehnologie de utilizare a mai multor hard disk-uri intr-o singura entitate pentru a imbunatati performanta sau securitatea datelor. Exista mai multe tipuri de RAID, fiecare cu avantaje si dezavantaje. Tipurile de RAID pe care dorim sa le implementam tine de ceea ce ne dorim mai mult: fie un nivel mai ridicat de performanta, fie o siguranta sporita a datelor. Despre tipuri de RAID si implementarile acestora vom vorbi in continuare.
Tehnologia RAID combina mai multe hard discuri fizice intr-o singura unitate logica folosind fie un dispozitiv hardware (controler RAID) fie o aplicaţie software
Cea mai simpla metoda de RAID, presupune unificarea mai multor partitii intr-un singur volum.
Avantaj: un spatiu mai mare de stocare. Se pot unii partitii de pe unul sau mai multe hard diskuri.
Dezavantaj: nu exista protectie in cazul defectiunilor si nici nu aduce o crestere de performanta
Backup
Exista 3 tipuri principale in RAID:
- mirroring (oglindirea), adica copierea datelor pe mai multe discuri,
- striping, adica impartirea datelor pe mai multe discuri,
- error correction (cu corectarea erorilor) unde discuri de verificare redundante stocheaza datele pentru a fi detectate si corectate eventualele erori.
Scopul principal este marirea sigurantei datelor, (mai ales in cazul serverelor cu baze de date importante) sau a mariri vitezei, de exemplu un sistem care e folosit la editare video, unde cantitatea de date ce trebuie prelucrata intr-un timp scurt este foarte mare. RAID este folosit mai ales la servere dar poate fi folosit si pe statiile de lucru obisnuite (calculatoare personale).
RAID este folosit la sistemele cu accesibilitate ridicată, unde este important ca sistemul sa ruleze fara oprire. Folosind RAID, se poate schimba de exemplu un hard disk stricat fara sa fie nevoie de oprirea sistemului.
Solutie
Tipuri de RAID:
RAID0
Este cea mai performanta metoda de stocare RAID. Se formeaza din hard disk de marimi egale, a caror capacitate de stocare este insumata.
Avantaj: scrierea/citirea pe mai multe diskuri se face simultan, marindu-se performanta totala a matricii.
Dezavantaj: lipsa redundantei, defectarea oricarui hard disk ducela compromiterea intregii matrice, datele fiind astfel pierdute.
RAID0 se foloseste atunci cand nu avem date importante (o eventuala pierdere a lor sa nu fie o mare tragedie), dar dorim o imbunatatire a vitezei sistemului.
RAID1
Daca se folosesc doua diskuri in RAID1 informatia va fi stocata identic pe ambele hard diskuri, in oglinda. Oricare din ele poate ceda, fara sa afecteze integritatea matricei. Dezavantaj: performanta este afectata, deoarece scrierea/citirea se face simultan, pe toate diskurile. Un alt dezavantaj este ca spatiul de stocare este de jumatate din suma disk-urilor puse in mirroring. Este nevoie de un numar par de disk-uri. De exemplu, daca avem 2 hard diskuri de 500 GB fiecare puse in RAID1, capacitatea totala pe care o putem memora este tot de 500GB, deoarece datele sunt scrise simultan si identic pe ambele hard diskuri.
RAID1 se foloseste mai ales cand dorim o securitate sporita a datelor importante. Daca unul din cele doua hard diskuri cedeaza, datele nu sunt pierdute pt ca sunt existente identic pe celalalt hard disk.
RAID5
Aceasta ofera redundanta de nivel N+1, fiind viabil de la mai mult de 3 hard disk-uri intr-o matrice. Scrierea informatiilor de paritate se face pe toate diskurile, astfel ca oricare dintre ele ar ceda, matricea ramane intacta. Pentru un numar mare de disk-uri este cea mai eficienta metoda, capacitate de stocare este data de (capacitatea unui disk)*(numarul de disk-uri -1).
Evident, se pot face combinatii de mai multe RAID-uri intre ele, dar cele de mai sus sunt cele mai utilizate.
RAID-ul poate fi facut la nivel hardware sau software.
RAID Hardware
Exista un controller hardware dedicat, ce inglobeaza toate functiile ce tin de RAID.
Aceasta este solutia cea mai buna deoarece controllerul contine unitati de procesare separate, dedicate. Controllerele SCSI sunt in totalitate operate “hardware”. Este totusi nevoie de un driver pentru functionarea lor. Dezavantaj: pret mare. Insa cand siguranta datelor este importanta, este obligatorie prezenta unui RAID Hardware.
RAID Software
Acesta se face folosind controllere clasice, IDE sau SCSI. Operatiunile de utilizare si de administrare a hard diskurilor sunt facute de sistemul de operare, procesorul sistemului avand o sarcina in plus. In Linux, RAID-ul Software are o performanta foarte buna.
Cu toate aceste sisteme de siguranta pe care le ofera matricile RAID, exista si cazuri exceptionale in care datale pot fi pierdute datorita defectiunilor aparute la controllerele RAID sau in cazul defectiunii mai multor hardiscuri din matricea RAID.
Recuperarea datelor de pe un RAID defect este posibila doar in centrele specilizate care detin echipamente profesionale de reconstruire a matricilor RAID direct de pe hardiscurile SATA , SCSI sau SAS.
Unul dintre centrele specializate in RECUPERARE DATE RAID este cel al BIT Data Recovery, aici pot fi recuperate date de pe orice tip de RAID 0, 4, 5, 6, 10, 50.
Leave A Comment?