Verificarea performantei componentelor folosind Passmark PerformanceTest

Configurare noua (How To)

Situatie

Chiar si acum inca putem observa diferente semnificative de performanta intre sisteme avand componente “aparent” similare; un exemplu de instrument ce ne poate ajuta la determinarea motivelor pentru care se prezinta aceste diferente este aplicatia de “benchmarking” (masurarea vitezei de lucru in sarcini predeterminate si generarea unui scor pe baza acesteia) oferita de Passmark, PerformanceTest.

Solutie

Pasi de urmat

Downloadam aplicatia de pe site-ul producatorului pentru platforma dorita si o instalam:
https://www.passmark.com/products/performancetest/download.php

ori direct pentru windows: https://www.passmark.com/downloads/petst.exe

La rulare apasam Continue, aplicatia este perfect functionala chiar si dupa primele 30 zile de utilizare:

Aplicatia va deveni utilizabila dupa ce va termina de scanat si citit valorile primite de la diversi senzori precum cei de temperatura. Acest lucru se poate observa cand temperaturile pe CPU, HDD si GPU nu mai au Not Applicable in dreptul lor.

Pentru obtinerea scorurilor pentru diversele componente apasam Run benchmark si confirmam cu Yes.

Dorim sa evitam incalzirea si obosirea inutila a placii video motiv pentru care vom limita numarul de cadre pe secunda ale animatiei din meniul principal la 30 FPS din Edit – Preferences, iar pentru o evaluare mai corecta a componentelor (specific in sarcini de lunga durata, diferentele aparand de obicei din motive termice ori setari de limite de putere) vom utiliza Very Long.

Daca se doreste testarea unei singure componente se poate apasa butonul mic de Run din dreptul fiecareia, de exemplu pentru procesor este cel galben.

Dupa obtinerea scorurilor putem verifica daca performantele sunt cele asteptate. De exemplu pentru procesoare avem intel i9 9900K cu 18500 puncte:

https://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu=Intel+Core+i9-9900K+%40+3.60GHz&id=3334

dar se poate selecta si orice alt model:

https://www.cpubenchmark.net/cpu_list.php

Desi testele sunt rulate “pe fiecare componenta separat”, din pacate Passmark are anumite limitari; nu le poate izola performanta si interdependinta lor. De exemplu,, scorul pentru RAM (memory mark) va fi afectat de procesor, specific coloana Database Operations. Respectiv performantele din Disk Mark pentru mediul de stocare nu reflecta comportamentul acestuia, de exemplu la copieri de fisiere mari, respectiv la sarcini paralele de scriere.

Scorurile, de asemenea, nu pot fi utilizate pentru a verifica performanta unor procesoare vechi in aplicatii noi ce folosesc instructiuni hardware care nu sunt prezente pe acele modele. In concluzie, instructiunile vor fi emulate iar performanta va scadea exponential in acele sarcini. De aceea este important sa avem in vedere arhitectura componentelor, nu doar specificatii de baza precum numar de nuclee, capacitate ori frecvente de lucru.

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(9 din 24 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor