Xiaomi Huami Amazfit Bip Lite – review

Configurare noua (How To)

Situatie

Solutie

Produsul vine ambalat într-o cutie albă, simplă, iar interiorul acesteia găsim ceasul însoțit de un încărcător, precum și manualul de utilizare. Xiaomi Huami AMAZFIT Bip Lite nu se ridică la nivelul lui Pace atunci când discutăm despre materialele folosite, însă arată foarte bine, chiar dacă este fabricat aproape în totalitate din plastic. Nu găsim ceramică și nici aliaj, însă chiar și așa, acesta impresionează prin design modern, fiind similar cu modelul celor de la Apple, de aceea mi-a și plăcut atât de mult și m-am decis să-l cumpăr.

Cureaua din silicon (ce măsoară 24.5 cm) se detașează foarte ușor și se poate înlocui dacă nu-ți place culoarea cu care vine. Pare destul de durabilă, deci nu cred că o să se rupă prea repede. Ceasul este incredibil de ușor, mai ales dacă îl compar cu prima generație, făcând posibilă păstrarea acestuia la mână chiar și pe timpul nopții.

În partea dreaptă este prezent butonul pentru ieșirea dintr-un submeniu, iar pe spate se regăsesc senzorul pentru măsurarea pulsului și cei 2 pini care permit incărcarea acestuia. Eu n-am folosit de prea multe ori senzorul pentru măsurarea pulsului, asta pentru că nu prea mă bazez pe un astfel de senzor, dar și pentru a obține o autonomie mai bună. Folosit mai des, acesta consumă mai multă baterie.

Pentru ecran s-a folosit o sticlă cu protecție 2.5D, care rezistă destul de bine la utilizarea de zi cu zi, iar până acum nu s-a zgâriat deloc. Totuși, dacă nu vrei să ai surprize pe viitor, o folie de protecție n-ar strica, mai ales că sunt destul de ieftine și pot fi livrate odată cu ceasul. Producătorul ne asigură că acesta este certificat IP68, asta inseamnand că te poți spăla la mână cu el sau poți face duș fără să ai probleme. Totuși, trebuie să menționez că nu este un ceas pe care să-l porți la mână atunci când înoți.

Are ecran cu diagonală de 1.28 inci, protejat de Gorilla Glass 3. Este un ecran transreflectiv, adică cu cât ai mai multă lumină ambientală, cu atât este și el mai luminos, iar asta fără să consume mai multă baterie, de aici și autonomia foarte bună. În condiții de luminozitate scăzută ai la dispoziție butonul din lateral, care odată apăsat îți aprinde ecranul pentru a putea vizualiza conținutul. Nu deține funcția care îți aprinde ecranul atunci când ridici mâna, sau n-am găsit eu această opțiune.

Folosește aceeași tehnologie ca și cel de la Amazfit Pace, însă de această dată cred că avem un ecran mai slab, cu rezoluție mai mică și unghiuri de vizualizare nu foarte bune. Nici în lumină directă nu impresionează prin culori vibrante, însă având în vedere cât costă, eu cred că putem trece cu vederea aceste detalii. Personal nu-mi place faptul că este încastrat într-o carcasă mai mare decât diagonală lui, iar acest aspect poate fi observat mai bine atunci când ecranul este aprins.

Ceasul funcționează cu aplicația Mi Fit (disponibilă pe iOS și Android) și nu cu Amazfit așa cum am crezut inițial când l-am primit. La prima pornire a primit un update iar zilele trecute a mai primit unul, deci este un model actualizat pentru care producătorul oferă suport software periodic. Din păcate, odată cu primirea unui update nu știi ce funcții s-au adăugat sau ce probleme s-au rezolvat.

Din aplicație ai acces la toate funcțiile și setările ceasului. O parte din setări sunt disponibile și în meniul acestuia, în categoria Settings, însă unele nu sunt disponibile decât în aplicația pentru mobil. De asemenea, în aplicația dedicată găsești câteva fețe în plus. Pentru cei interesați, fețe se pot descarcă de aici. Tot în meniu există opțiunea Fiind My Phone, dar și posibilitatea de a ordona cum vrei tu meniul.

Din aplicația dedicată poți seta de la care aplicații să primești notificări pe ecranul ceasului. Nu doar că primești notificări, dar poți vizualiza și conținutul acestora. Din păcate, dacă textul conține diacritice, acestea sunt înlocuite cu niște pătrățele mici. Poți primi notificări și când te sună cineva, însă nu poți decât respinge apelul. În felul acesta, ceasul este util când ești într-o ședință și nu te poți uita pe ecranul telefonului pentru a citi mesajele sau atunci când conduci. De menționat faptul că notificările vin aproape instant, până acum nu a ratat nimic.

Vibrațiile acestuia sunt potrivite, dacă îl uiți pe birou iar dimineața pornește alarma, cu siguranță te va trezi din somn. Notificările sunt afișate pe display 3-4 secunde, după care dispar. Le poți vizualiza oricând prin Swipe Down. Cu Swipe Up poți vedea dacă ceasul este conectat la telefon, dar și câtă baterie mai are. Ceasul are și funcție de cronometru sau compas.

Prin meniu ceasul funcționează rapid, fără lag și fără erori. Nu are Android Wear, însă sistemul de operare este intuitiv și foarte bine optimizat. Toate actiunele sunt bazate prin Swipe Sus/Jos sau Swipe Dreapta/Stânga. În felul acesta poți vizualiza notificările, vremea sau poți începe o activitate nouă. Vremea este preluată din telefon, deci fără acesta conectat nu vei avea informații cu privire la temperatură. Există și modul DND, care odată activat, nu îți va mai afișa notificările.

Ceasul monitorizează 4 activități/moduri: alergare/jogging afară, alergare pe bandă/în interior, mers pe bicicletă, mers pe jos. În funcție de modul setat poți urmări: durata exercițiului, ritmul, viteza maximă, distanța, bătăile inimii în timp real, urcatul/coborâtul, plus alte date despre tipul tău de exercițiu.

Xiaomi Amazfit Bip Lite folosește modulul Sony 28nm pentru funcția GPS incorporată + GLONASS dual core pentru poziționare. Nu pot spune decât că acesta se conectează rapid la sateliți și este la fel de precis precum Amazfit Pace. Din setările aplicației poți seta alerte de viteză: dacă atingi un ritm cardiac la limită sau alertă pentru sedentarism. În istoric vei putea vedea recorduri și goal-uri pe care ți le-ai setat în timp, iar în aplicație vei găsi toate activitățile efectuate.

Senzorul pentru măsurarea pulsului pare să functioneaze bine, însă așa cum am menționat și în alte articole, eu nu m-aș baza pe acuratețea acestuia. Și aici nu mă refer doar la Amazfit Bipe, ci în general la smartwatch-uri. Ca și în cazul brățărilor Xiaomi, ceasul îți poate analiza somnul, dar doar dacă dormi cu el la mână. Eu nu obișnuiesc să dorm cu ceasul, deci n-am putut avea parte de aceste statistici, însă din experiența cu brățara Amazfit, tind să cred că funcționează corect. Nu am încercat să îl sincronizez cu o aplicație de genul Strava pentru că nu folosesc.

Cel mai bun lucru la Amazfit Bip Lite este cu siguranță bateria. Acesta integrează o baterie cu capacitate de 190 mah, care reușește să te țină departe de priză cel puțin o lună de zile, cu toate notificările activate, evident fără GPS și fără senzorul de monitorizarea pulsului activat. Dacă folosești GPS-ul și senzorul de monitorizare zilnic, atunci autonomia acestuia mai scade, însă nu mai puțin de 7-10 zile. Se încarcă folosind dock-ul disponibil în pachet, în 2 ore-2 ore și jumătate, dacă este descărcat complet.

Xiaomi Amazfit Bip Lite este un ceas accesibil (costă undeva la 230 lei) care dispune de tot ce ți-ai putea dori de la un smartwach. Îmi place foarte mult design-ul acestuia și mă declar extrem de mulțumit de autonomia oferită, pur și simplu uit că trebuie să îl mai încarc. Așa cum am menționat și la începutul acestui review, nu este un gadget care să impresioneze prin materiale premium, însă chiar și așa, ceasul arată foarte bine.

Dacă îl recomand? Sigur, dacă îți dorești un ceas cu GPS integrat, simplu de utilizat, ușor și modern, atunci n-ai să regreți dacă îl vei cumpăra! În plus, acesta este rezistent la apă, dar și foarte confortabil, permițându-ți să îl ții lejer la mână chiar și atunci când dormi.

 

Tip solutie

Permanent

Despre Autor

Leave A Comment?